RECENSIE: Firewind - Live Premonition

Firewind – Live Premonition
recensie cijfer 2008-11-18 Het Griekse Firewind vond de tijd eindelijk rijp om een dvd uit te brengen. Uitgangspunt is de tour die volgde op het uitkomen van het album The Premonition, eerder dit jaar. De titel van het schijfje is dan ook Live Premonition. Het concert van ongeveer honderd minuten is in Thessaloniki opgenomen voor 1500 energieke metalheads.

Op het kleine podium buitelt de band bijna over elkaar heen van enthousiasme. Dit heeft duidelijk zijn weerslag op het publiek dat behoorlijk tekeer gaat. Middelpunt op het podium is gek genoeg niet zanger Apollo, maar gitarist Gus G. Uit werkelijk alle hoeken en standen wordt de man gefilmd om vooral maar te laten zien hoe goed hij over zijn gitaarhals fietst. Natuurlijk is Gus een kunstenaar met de snaren, maar ook de rest van de band laat zien en horen technisch perfect te zijn. Het songmateriaal van de band blijft daar toch wel wat bij achter. Teveel wordt de nadruk gelegd op het technische kunnen van de heren. Natuurlijk zitten er ook wel prima nummers tussen. Zeker wanneer de basdrum wat minder ratelt en het gitaarwerk in dienst van de song staat, ontstaan de mooiste momenten. Dit is vooral hoorbaar in fraaie songs als ‘Mercenary Man’ en 'My Loneliness’. Viel het laatste album al op door verwijzingen naar Metallica, het nummer ‘Brother’s Keeper’ begint gewoon met de riff van ‘Seek And Destroy’. Hoogtepunt van de set is: ‘Circle Of Life’. Verder worden bijna alle nummers van The Premonition gespeeld, maar laat men gelukkig het weerzinwekkende ‘Maniac’ achterwege. Daar tegenover staan dan weer die obligate solo’s op gitaar, keyboards en drums. Wel een fijn moment om even een biertje te halen.

Het geluid van de dvd is overdonderend en het beeld is helder maar op bepaalde momenten wel wat druk door de vele schakelingen De extra’s op de dvd bestaan uit vier clips, en een tour report. Dit laatste geeft de gebruikelijke beelden te zien en is leuk om hooguit één keer te bekijken. Ook staat er nog een akoestische sessie van twee nummers en een live stukje dat in Canada is opgenomen op. Die laatste twee items staan niet op mijn promotie exemplaar zodat ik daar geen mening over kan geven.

Al ben ik nog steeds niet bijster onder de indruk van het songmateriaal van Firewind, men weet wel hoe een dvd gemaakt moet worden. Als fan van de band zul je met deze dvd bijzonder in je nopjes zijn.


Eerdere recensies van Firewind:
- 21-06-2006: Allegiance;
- 11-03-2008: The Premonition.
Recensent:Jan Didden Artiest:Firewind Label:Century Media
Lacuna Coil – Visual Karma

Lacuna Coil - Visual Karma (Body, Mind and Soul)Het is de eerste keer dat het Italiaanse Lacuna Coil een dvd uitbrengt. De...

BLØF – Oktober

Bløf - Oktober De afgelopen paar jaar waren misschien wel de succesvolste jaren voor BLØF ,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT