RECENSIE: Atrocity - Werk 80 II

Atrocity – Werk 80 II
recensie cijfer 2008-02-18 Vier jaar geleden begonnen de mannen van death- en gothicmetalband Atrocity een nieuwe groep genaamd Leaves' Eyes. De nieuwe band met Liv Kristine als zangeres leek het einde te worden voor hun oude groep. Momenteel zijn ze echter terug met een nieuwe album. Dit nieuwe schijfje is de opvolger op hun Werk 80 uit 1997, een coveralbum vol met bekende klassiekers. Wanneer iets een succes is, is een vervolg onvermijdelijk en zo komt het vijftal met Werk 80 II.

De Duitse band maakt echter ook een heel ander soort muziek op dit album in vergelijking met hun normale werk. Geen harde ruige gitaren met geschreeuw, maar rustige symfonische gothic rock met vrouwelijke en mannelijke zang. Tussen de elf covers zijn het vooral veel Britse popgroepen die we vinden (Depeche Mode, Bronski Beat, Frankie Goes to Hollywood) en Schotse, Duitse en Noorse synth-popgroepen (Simple Minds, Alphaville en A-Ha). Ook Duitse bands worden gecovered en een nummer in hun moerstaal is zelfs te horen; het nummer ‘Keine Heimat’ van Ideal.

De 23-jarige band blijkt verre van opgeheven te zijn en is met de stunt weer helemaal levend. Dit vooral te merken door hun enthousiasme, want niet iedereen is even blij met de nieuwe nummers op het album. Het is begrijpelijk dat je als fan van Atrocity je na zo’n lange tijd hun eigen geluid en teksten wilt horen. Ook wanneer je fan van de geïmiteerde groepen bent zul je niet erg snel blij zijn; ze zijn heel erg aangepast en doen het origineel vaak geen eer aan!

Een nummer naspelen is altijd een erg leuke en grappige gimmick geweest. Dit doen veel grote namen nog regelmatig als bonus of b-track, een album vol blijkt echter te veel van het goede. Ook omdat niet iedereen de originele nummers zal kennen. De kans dat ze dit live komen spelen en de kans dat er een nieuw album gaat komen lijkt erg klein aangezien alle aandacht naar Leaves’ Eyes gaat momenteel. We blijven het echter hopen.
Recensent:Marcel Kamphuis Artiest:Atrocity Label:Napalm Records
Steve Lukather - Ever changing times

Steve Lukather - EverChanging TimesOp het moment dat Steve Lukather bezig is met zijn laatste loodjes van de...

Stuck Mojo – Southern Born Killers

Stuck Mojo - Southern Born Killers Stuck Mojo uit Atlanta werd in 1989 opgericht, maar het debuutalbum...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT