RECENSIE: Nada Surf - Lucky

Nada Surf – Lucky
recensie cijfer 2008-01-29 Halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw behoorden de heren van de Amerikaanse alternatieve rockband Nada Surf met hun over jocks handelende hit ‘Popular’ zelf ook even tot de populairste jongens van de klas. Maar net zo snel als ze kwamen, raakten ze bij de massa ook weer in de vergetelheid. Prima live performances en de uitstekende albums Let Go (2002) en The Weight Is A Gift (2005) overtuigde de oplettende luisteraar echter dat Nada Surf meer is dan een one-hit-wonder. En nieuweling Lucky is ook zeker niet mis, maar grijpt overall net iets te weinig bij de strot om voor essentieel door te gaan.

Terwijl de albumtitel anders doet vermoeden, wordt er tekstueel (wederom) vooral uit een nogal melancholisch vat getapt. Maar echt deprimerend of doomy wordt het nergens. Het vooruitzicht dat het allemaal wel goed komt, komt in de meeste vertellingen misschien niet expliciet tot uiting, maar de openhartigheid waarmee zanger/gitarist Matthew Caws zich bloot geeft, in combinatie met zijn aangename stemgeluid en de warme arrangementen, doet uiteindelijk toch een gevoel van troost en hoop overheersen. Hoe wanhopig Caws’ smeekbede “Beautiful beat get me out of this mess. Beautiful beat lift me up from distress” in ‘Beautiful Beat’ ook moge klinken; met een dergelijk fraaie muzikale omlijsting wordt de daad direct bij het woord gevoegd en wringen de warme zonnestralen zich langzaam maar zeker door de dikke wolkenmassa heen.

Naast ‘Beautiful Beat’ zijn de prachtige opener ‘See These Bones’, het meeslepende ‘Are You Lightning’ en het spannende en bezwerende ‘The Fox’ de sterkste troeven van Lucky. De opgewekte composities ‘Ice On The Wing’, ‘Whose Authority’ en ‘I Like What You Say’ zijn zeer effectief in hun eenvoud maar leggen tegelijkertijd ook de basis voor een uiteindelijk toch net iets te braaf en inwisselbaar geheel met het folky ‘Here Goes Something’ en het vrolijke ‘From Now On’ als minst overtuigende aanwezigen.

Maar al met al levert Nada Surf met Lucky toch beslist een charmante troostplaat af die in zijn totaliteit misschien niet constant overrompeld en bol staat van de originaliteit, maar wel genoeg kwaliteit biedt om boven het maaiveld uit te steken.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Nada Surf Label:City Slang
Los Campesinos – Hold On Now, Youngster…

Los Campesinos! - Hold On Now, Youngster...Het bonte gezelschap van Los Campesinos , ‘de boeren’ in het Spaans, is...

Too Pure to Die – Confidence and Consequence

Too Pure To Die - Confidence and Consequence Van het Amerikaanse platteland in Iowa naar landelijke bekendheid. Het lukte...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT