RECENSIE: Puscifer - 'V' is for Vagina

Puscifer – “V” Is For Vagina
recensie cijfer 2007-11-13 Sinds de release van 10.000 Days in mei 2006 is Tool zo’n beetje continu op tournee geweest, maar toch heeft zanger Maynard James Keenan tijd weten te vinden voor een soloproject. Dit is natuurlijk niet de eerste keer dat Keenan buiten Tool om van zich laat horen. Zijn bekendste uitstapje was als zanger van A Perfect Circle, het project van Billy Howerdel. Hiernaast verzorgde hij gastvocalen bij onder andere Deftones, Rage Against The Machine (‘Know Your Enemy’) en Green Jellÿ. Puscifer is echter wel Keenan’s eerste ‘eigen’ project buiten Tool om.

De eerste keer dat Keenan als Puscifer van zich deed spreken was al in 2003. Hij leverde toen met ‘Rev 22:20’ een bijdrage aan de soundtrack van de film Underworld. In 2005 verscheen een remix van ditzelfde nummer op de soundtrack van Saw II en in 2006 verscheen een ander nummer, ‘The Undertaker’ (in de Renholdër Mix) op de soundtrack van Underworld: Evolution. Op 2 oktober van dit jaar verscheen de single ‘Cuntry Boner’ (een country(!)nummer) en op 9 oktober verscheen de EP Don’t Shoot The Messenger, met daarop de hierboven genoemde soundtrack bijdragen en een nieuw nummer: de Sean Beaven Mix van ‘Trekka’. En nu is er dan dus eindelijk een volledig album: ”V” Is For Vagina.

De muziek op “V” Is For Vagina lijkt niet echt op die van Tool en slechts af en toe op die van A Perfect Circle. Met behulp van diverse gastmuzikanten zet Keenan een vrij afwisselende elektronische sound neer. Ook de manier van zingen is behoorlijk anders dan bij Tool en A Perfect Cirle. De zang is in de meeste nummers erg laag en bovendien is het af en toe meer praten zan zingen.

“V” Is For Vagina bevat een aantal zeer sterke songs. Voorbeelden hiervan zijn het rustige ‘Vagina Mine’, het aan A Perfect Cirle refererende ‘The Undertaker’ en het wederom rustige ‘Momma Sed’, waarvan het akoestische gitaartje wel wat aan Depeche Mode doet denken. De twee allerbeste songs staan aan het einde van de plaat. Dit zijn ‘Sour Grapes’, een uitbundig nummer met onvervalste gospel(!)invloeden en de Dry Martini Mix van ‘Rev 22:20’. Dit nummer, dat verwijst naar het op één na laatste vers van de Bijbel, Openbaring (Revelations) 22:20, kenden we dus al van twee verschilende soundtracks, maar dit is wel de mooiste versie. De tekst van ‘Rev 22:20’ is overigens nogal opmerkelijk.

Het artwork van “V” Is For Vagina verdient ook nog wel enige aandacht. Het doosje is uitgevoerd als een folder met veiligheidsinstructies van een luchtvaartmaatschappij (Vagina Airlines), maar dan met allerlei mededelingen die je in een folder van KLM niet zo snel aan zult treffen. Ook in het vak waar de CD in hoort zit trouwens nog een boodschap verborgen, maar daar moet je dus wel je doosje voor slopen.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Puscifer Label:Sony Music
Bring Me the Horizon - Count Your Blessings

Bring Me The Horizon - Count Your BlessingsDe fans van I Killed the Prom Queen, The Devil Wears Prada en As I Lay Dying...

Dj Knowhow – Straatwaarde

DJ Knowhow - Straatwaarde DJ Knowhow is een van de pioniers van de Nederlandse hiphop. Als misschien...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT