RECENSIE: DJ Knowhow - Straatwaarde

Dj Knowhow – Straatwaarde
recensie cijfer 2007-11-25 DJ Knowhow is een van de pioniers van de Nederlandse hiphop. Als misschien wel de belangrijkste producer van Nederlandse hiphop, was hij onder andere betrokken bij de debuut albums van Brainpower en Extince. Maar ook als presentator en dj van het VPRO Radio 3 programma The Dutch Masters heeft deze man diepe sporen achtergelaten in de muziekkennis van een generatie.

Als eerste van een generatie hiphop bejaarden heeft DJ Knowhow nu dan de taak op zich genomen om de nieuwe generatie op te voeden. Jeugd die in zijn ogen niet veel besef heeft van de hiphop cultuur en zijn grondleggers en te weinig respect betuigt aan die grondleggers. Om die schone taak te volbrengen heeft hij een aantal oude bekenden opgeroepen om de cd Straatwaarde te maken.

Na de intro waarin Knowhow laat horen welke grootheden hem allemaal een warm hart toedragen kun je je speakers testen. Yukkie B laat op een moddervette beat horen dat hij nog steeds vette skills in huis heeft. ‘Brown Sugar’ is een gewaagde cover van het bekende nummer van D’Angelo. Een zeer goede beat waarmee Knowhow laat zien wat hij in huis heeft. Helaas lukt dat wat minder op ‘True Colors’, een van de andere twee covers. Dit wordt echter ruimschoots goed gemaakt door de rest van de cd die de essentie van hiphop duidelijk weergeeft. Knowhow verzorgt de oude garde van superieure beats waarop ze echt kunnen laten zien wat ze in huis hebben. Absolute hoogtepunt van de cd is een ouderwetse posse-cut: ‘Straight Spittin’’ met Complex, CIA Funky Fresh, Skate The Great en Murth The Man-O-Script. In wat eigenlijk het laatste nummer is vertelt Murth over een zeer relaxte beat iets wat Skate in een eerder nummer met andere woorden ook al deed: de reden waarom deze cd gemaakt is. Ze tonen dat hiphop niet iets is wat je doet, maar iets wat je bent. Deze cd is dan ook een weergave van het echte oprechte hiphop gevoel, niet voor de centen, maar voor de kunst.

Maar waar zijn Extince en Brainpower gebleven? Zijn dit niet twee rappers met het echte gevoel die tevens de hiphop aan een breed publiek geintroduceerd hebben. De outro met shoutouts van ruim 10 minuten is aan de lange kant en had wat mij betreft in het cd boekje afgehandeld kunnen worden. Dit had mooi plaats gemaakt voor de enkele rappers die ik nog miste op deze cd. Het ontbreken van deze twee rappers doet uiteindelijk echter niets af aan het feit dat deze cd verplichte kost is voor iedereen die nooit naar de uitzendingen van de Dutch Masters heeft kunnen luisteren. Dat het daarnaast een mooi nostalgisch moment is voor iedereen die dit wel kon moge duidelijk zijn.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:DJ Knowhow Label:Cold Rock
Puscifer – “V” Is For Vagina

Puscifer - 'V' is for VaginaSinds de release van 10.000 Days in mei 2006 is Tool zo’n beetje continu op...

Can – Anthology, Remastered Edition

Can - Anthology - Remastered Edition Eind jaren ‘60 ontstond in het toenmalige West-Duitsland een beweging van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT