RECENSIE: Queen - Rock Montreal

Queen – Rock Montreal
recensie cijfer 2007-11-20 Nog een paar weken en dan is het weer zover. Dan begint de periode die traditiegetrouw gepaard gaat met eindlijstjes. Geen radioluisteraar die daaraan ontkomt en geen televisie- of radiostation die daar geen aandacht aan besteed. Hoewel Queen zich nooit zorgen hoeft te maken over een Top 10 notering is een beetje extra promotie mooi meegenomen. Sinds kort ligt dan ook het album Rock Montreal van deze Engelse band in de winkel. 24 November is het inmiddels weer zestien jaar geleden dat frontman Freddie Mercury aan aids overleden is. Maar tijdens deze opnames, exact tien jaar voor zijn dood, is te horen hoe deze band elk publiek de baas is en regeert in elke stadion of concertzaal.

Maar wat valt er nog te vertellen over de muziek van Queen. Er zijn boeken vol geschreven over deze band en als je goed zoekt vind je zelfs wetenschappelijke artikelen over dit kwartet. Want dat is een punt dat zeker het vermelden waard is. Tijdens dit optreden kunnen we genieten van het oer Queen geluid. Dat wil zeggen: live nog niet aangevuld met extra toetsen of andere versterkingen. En met deze informatie in het achterhoofd kunnen we alleen maar concluderen dat Queen één van de beste live bands aller tijden is. Op dit live album komen alle grote hits voorbij. ‘We Will Rock You’, ‘Somebody To Love’, ‘Killer Queen’, Under Pressure’, ‘Crazy Little Thing Called Love’, en natuurlijk ‘Bohemian Rhapsody’. In totaal kunnen we genieten van 28 tracks inclusief drum- en gitaarsolo. En een cover van ‘Jailhouse Rock’.

Dit concert is in verschillende vormen uitgebracht. Deze recensie gaat alleen over het concert in Montreal. Maar naast deze dubbel cd is er ook een dvd uitgebracht met daarop de beeldregistratie van dit concert en het concert dat Queen gaf tijdens Live Aid. En het is dit concert dat onlangs door een Brits muziekblad is uitgeroepen tot het beste live concert ooit. Met deze cd is niets mis, sterker nog, de band is in topvorm. Maar uiteindelijk is dit album niet veel meer dan een marketingactie met het oog op de feestdagen. En als je dan toch wil genieten van de kwaliteiten van Queen dan kun je misschien beter het legendarische Live Aid concert bekijken.
Recensent:Rene Kuijs Artiest:Queen Label:EMI Music
The Wombats – The Wombats Proudly Present…A Guide to Love, Loss & Desperation

The Wombats - A Guide to Love, Loss & DesperationOp de laatste editie van het London Calling Festival in Paradiso, waren The...

Robert Plant & Alison Krauss – Raising Sand

Robert Plant - ft. Alison Kraus - Raising Sand Een door-en-door rootsgeoriënteerde bluegrasslady en een rockvocalist die...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT