RECENSIE: Venus Flytrap - Come With Us

Venus Flytrap – Come with us
recensie cijfer 2007-10-16 Het Haagse Venus Flytrap is terug, de band die ook nationaal al een behoorlijke status heeft opgebouwd in de afgelopen tien jaar. Zo hadden ze in 1997 al succes met hun clip 'The Gift', die clip van de week bij TMF is geweest, ook staan ze hoog op de lijsten van vele muziek liefhebbers. Hierdoor hebben ze al een behoorlijke cultstatus opgebouwd. In 2004 hebben ze zelfs een tour door de Verenigde Staten kunnen realiseren.

Venus Flytrap brengt met dit derde album Come with Us een erg duistere maar ook een zeer krachtige plaat. Een Lonely Hearts Club van grijnzende speelgoedpoppen stelt zich op tegen een opdoemende skyline op de hoes van het album. Dit geeft op de een of andere manier al de indruk dat we hier niet met een zoetsappig album te maken hebben. De sound laat zich omschrijven als zwaarmoedig psychedelische gitaarnoise die doet denken aan Motorpsycho maar ook soms aan Sonic Youth, Queens of the Stone Age en Radiohead. Eigenlijk is het dus een samensmelting van goede muziek en dit dan met een authentiek geluid. Venus Flytrap heeft goed samples en andere instrumentaria er extra aan toegevoegd. Zo zijn onder anderen violen, vibraphone, tuba’s gebruikt die dit album completeren.

Het is in ieder geval geen easy listening en dat past ook niet bij deze muziek. Venus Flytrap lokt je al van het begin af aan in de val, waar je naar acht nummers weer uit kunt ontsnappen. Om hun eigen woorden te citeren “Come With Us peilt de onmetelijke diepten van de menselijke ziel. Je waant je een nachtelijk dolende door de stad, die in elke krocht, in elke uithoek, toch weer een uitweg vindt.” Het album zit erg sterk in elkaar en bevat een paar pareltjes, zoals ‘Shoot The Breeze’ die een heerlijk ritme heeft met strakke gitaar melodieën en goed bijpassende matte zang. Ook hierna volgende nummer zoals het fijne ‘Lost Girl’ en de rockende ‘Come with me’ en ‘Get Some’ of de trage slepende ballad ‘Don’t Mean To Bug’.

Dit is dan voor mij een smakelijke Haagse verrassing. Na alle gebakken lucht die politiek Den Haag vaak brengt kunnen we dus maar beter naar de muziek uit Den Haag gaan luisteren.
Recensent:Justin van Akkeren Artiest:Venus Flytrap Label:My First Sonny Weissmuller
Tiny Vipers - Hands Across the Void

Tiny Vipers - Hands Across the VoidTiny Vipers is het pseudoniem van Jesy Fortino, een 24-jarige zangeres uit de...

Animal Collective - Strawberry Jam

Animal Collective - Strawberry Jam Animal Collective is als stof uit de ruimte die op een woestijn terecht...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT