RECENSIE: Blue Sands - No Longer Blue

Blue Sands
recensie cijfer 2022-07-24 In 2020 verscheen de EP Flowers Made Of Clay. Het bevatte vier liedjes met voornamelijk eigen interpretaties van bestaand werk. De samenwerking tussen zangeres Esther van Hees en bassist Reindert Kragt, de twee muzikanten die schuil gaan achter Blue Sands, smaakte dermate naar meer dat er een volwaardig (debuut)album is opgenomen. Met No Longer Blue gaat het duo door op de ingezette weg. Dat wil zeggen, mooie luisterliedjes waar je voor moet gaan zitten, want voor oppervlakkige, gemakkelijke liedjes, ben je bij Blue Sands verkeerd. Dat zit hem vooral in dat de stem van Esther zo goed als alleen maar wordt ondersteund door het basgeluid van Reindert. Het klinkt daardoor nooit lichtvoetig of luchtig.

Ook op No Longer Blue komen we interpretaties van bestaand werk tegen. Op de EP pakte dit goed uit, maar het is gewaagd te noemen dat we op het midden van het album ‘Black Hole Sun’ tegenkomen. Zeker omdat het om een uitgeklede versie gaat. Dan kan je geen half werk leveren. Dat heeft het duo goed begrepen, want zowel de zang als de muzikale ondersteuning staan als een huis. Het baswerk is dermate spannend, dat je zelfs zonder de zang van Van Hees een kleine vier minuten zou kunnen genieten. De klassieker wordt opgevolgd door ‘Promise To Herself’, dat van eigen hand is en beduidend meer ruimte en lucht geeft. Het is knap dat je met zo weinig middelen weet te variëren. Dat blijkt ook uit hierop volgende dromerige ‘Keep Him Closer’, waar we de basis horen in Erik Satie zijn ‘Trois Gymnopédies’. Ook het eigen materiaal weet te boeien met bijvoorbeeld ‘Blue Sands’, ´The Girl´, het jazzy ‘There You Go’ en het bijna poppy ‘You`ll Never Know’. Stuk voor stuk voorbeelden waarbij de zang en brommende bas op virtuoze manier om elkaar heen dansen. Hierin schuilt de kracht van Blue Sands.

Het duo geeft graag een eigen draai aan minder voor de hand liggende muziek of thema`s. Zo vinden we even verderop muziek uit de game Final Fantasy VIII. ‘Fisherman`s Horizon’ van Nobuo Uematsu is van een eigen tekst voorzien door Van Hees. De track voelt hierdoor meer ‘af’ dan het origineel. Een ander voorbeeld is afsluiter ‘Happy Little Accidents’. Mocht je regelmatig midden in de nacht de TV aan hebben gehad, dan kan het zomaar zijn dat je de zinnen uit de track herkent uit de mond van Bob Ross. De track maakt dan niet zo`n indruk als ‘Fisherman`s Horizon’, origineel is het zeker.

No Longer Blue is een album met een veelvoud aan (complexe) basloopjes en –lijntjes veelzijdige vocalen. Muziek om met bewondering naar te luisteren. Gaat het een groot publiek bereiken? Daar is het werk van Blue Sands waarschijnlijk teveel een niche voor, maar je weet nooit hoe het loopt als je zulke sterke versies van ‘Black Hole Sun’ en Blonde Redheads ‘For The Damaged’ weet af te leveren.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Blue Sands Label:ZenneZ Records
Cover El Zombie - Kommando

El Zombie - Kommando El Zombie is niet dood, maar springlevend. Erwin Zombie (zang, gitaar) en...

Cover Beachdog - Beachdog

Beachdog - Beachdog Het ter ziele gaan van John Coffey heeft twee nieuwe bands opgeleverd: Tusky...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT