RECENSIE: Toby Goodshank - Truth Jump Fall

Goodshank
recensie cijfer 2022-02-14 Toby Goodshank is een doe-het-zelver uit Brooklyn. Hij heeft een eigen label en tekent zijn eigen albumhoezen. Ook neemt hij zijn eigen nummers op en brandt die op een cd die hij vervolgens zelf verspreidt. Op andere sites staat jubelend dat hij veertien soloalbums heeft uitgegeven in de afgelopen vijf jaar. Solo, want hij is ook akoestisch gitarist bij The Moldy Peaches. Maar als je bedenkt dat de meeste albums een halfuur duren, wordt dat toch wat minder indrukwekkend.

Het album dat nu voor ons ligt, Truth Jump Fall, is geen vijftiende album, maar een heruitgave. Het Hollandse label Tiny Room Records viert zo het tienjarige bestaan van de plaat. Echt feestelijk is de inhoud niet: “We got the generator bill in the mail today/That’s when my father freaked out.”, zo klinkt de openingszin. Dit zinnetje geeft direct een goed beeld van wat ons te wachten staat: nummers waar de tekst en de gitaar centraal staan en vaak verhalen over zijn vader of Goodshanks persoonlijke groei na de zware tijd na zijn vaders overlijden.

De zang en instrumenten zijn spot on. Hij zingt geen woord te veel en speelt geen noot te weinig. De New Yorker zingt rustig en duidelijk, waardoor je de tekst goed volgt. Zijn stem is van nature nasaal, wat het sombere karakter van de hele plaat vergroot. Het enige dat af en toe opbeurend klinkt, is het gitaarspel. Een loopje aan het begin van ‘Wedding Bells’, een krachtigere strum op ‘Prelude To Fire’ en fingerpicking in ‘The Journey Back Down Jump Truth Mountain.

Toch zorgen de gitaarklanken er niet voor dat het album als geheel opvalt. De meeste nummers klinken somber, rauw en nuchter, zoals je verwacht van een muzikant in het genre antifolk, maar het prikkelt niet. De liedjes blijven voortkabbelen, maar gaan nergens over in een stroomversnelling. Truth Jump Fall luistert prima weg, maar de kaarsen op de verjaardagstaart zijn al uit voordat het op tafel staat. Dit album komt waarschijnlijk pas over tien jaar de hoes weer uit.
Recensent:Lizan van der Holst Artiest:Toby Goodshank Label:Tiny Room Records
Cover Ilsha - Dive

Ilsha - DiveWaar iemand normaal van beukende drums, luide gitaren en snerpende zang kan...

Cover Hendrikse - A Good Day For The Blues

Hendrikse - A Good Day For The Blues Nederlandse muzikant Hendrikse presenteert met A Good Day For The Blues...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT