RECENSIE: The Pine Hill Haints - The Song Companion Of A Lonestar Cowboy

Pine Hill
recensie cijfer 2021-07-27 The Pine Hill Haints uit Alabama omschrijft haar muziek zelf als ghost music. En de band klinkt op The Song Companion Of A Lonestar Cowboy daadwerkelijk alsof ze haar ziel aan de duivel heeft verkocht. ”For a few shots of bourbon and a teaspoon of musical talent”.

Die deal met de duivel levert een potpourri op van rockabilly, country, bluegrass, en blues. Frontman en songwriter Jamie Barrier wordt op het album bijgestaan door wederhelft Katie Barrier (wasbord, zingende zaag), drummer Brian Borden, accordeonist Justin Ward en Steven Leblanc, op zijn zelfgemaakte wastobbe-bas.

The Pine Hill Haints timmert al ruim twintig jaar aan de weg. Het merendeel van de songs op het nieuwe album is van de hand van Barrier, aangevuld met een paar covers en traditionals. De melancholieke stem van Barrier én zijn rollende gitaarspel, met de drumshuffles van Borden, het bandgeluid. De accordeon, mondharmonica, wasbord, wastobbe-bas en zingende zaag zorgen voor de nodige franje.

De up tempo rockabilly van ‘Fall Asleep’ is een lekkere binnenkomer en krijgt een goed vervolg met ‘Back To Alabama’. Op de Bo Diddley klassieker ‘Pretty Thing’ en ‘Satchel Paige Blues’ krijgt de mondharmonica kans de vrije ruimte.

In de oude folksong ‘John Henry’ wordt de legende van een zwarte spoorarbeider uit de doeken gedaan die zijn arbeidzame toekomst verloren ziet gaan door de opkomende industrialisatie. De strijd tegen de opkomst van de steam drill is bij voorbaat verloren. De legende werd al ontelbare keren vertolkt. De bekendere (en latere) versies zijn van Pete Seeger, Johnny Cash en Bruce Springsteen. De song is een mijlpaal in de Amerikaanse volksmuziekgeschiedenis.

In ‘Lone Star Kid’ klinkt Jamie Barrier als de Engelse folkpunk troubadour Billy Bragg. En in ‘Catfish Blues’ en ‘Wade In The Water’ (Ramsey Lewis Trio) zorgt de zingende zaag van Katie Barrier voor een onheilspellende ghost sound. ‘Fighting For The Wrong Side’, de ballad ‘Stare At The Fire’ en de folky afsluiter ‘Tithy Dunbar’ mogen ook niet onvermeld blijven.

De muziek van The Pine Hill Haints blijft makkelijk overeind op plaat, maar komt natuurlijk nog beter tot zijn recht op een live podium. Een gratis tip voor de programmeur van het Belgische Sjockfestival 2022: zet The Pine Hill Haints op zaterdagavond laat in The Titty Twister en de tent wordt gegarandeerd afgebroken!
Recensent:Bart Slaats Artiest:The Pine Hill Haints Label:Single Lock Records
Cover Chai - Wink

CHAI - WinkBij een Japanse meidengroep denk je al gauw aan overdreven schattige ( Kawaii...

I & W

Iron & Wine - Archives Series Volume No. 5: Tallahassee Recordings Iron And Wine afkomstig uit South Carolina in Amerika brengt een lost...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT