RECENSIE: Iron & Wine - Archives Series Volume No. 5: Tallahassee Recordings

Iron & Wine
recensie cijfer 2021-07-16 Iron And Wine afkomstig uit South Carolina in Amerika brengt een lost album uit, genaamd Archives Series Volume No. 5:Tallahassee Recordings. De plaat stamt uit 1998 en bevat songmateriaal dat is opgenomen in de periode dat Samuel Beam (geboren in1974) bezig was met zijn filmopleiding. Uiteindelijk koos Samuel voor muziek en deze plaat bevat de beginstappen die hij op dat pad maakte. Iron and Wine is soms Samuel Beam solo, soms als duo en soms met een grote band. Samuel heeft inmiddels een mooie carrière opgebouwd, hetgeen in 2019 resulteerde in een gezamenlijk plaat met Calexico, genaamd Years To Burn.

Het album start met ‘Why Hate Winter’. Een nummer dat bestaat uit zang en akoestische gitaar. Kaal en vlak; zo zijn ook bijna al de andere tien nummers op het album. Het thema is liefde en relaties. Bij dit soort platen ga je eerder naar de teksten luisteren, daar er muzikaal niet zo veel gebeurt. Zo beschrijft “Come to my side and snuggle me in the blanket” het thema in het eerste nummer.

De plaat vervolgt met ‘This Solemn Day’, waar er een lichte drum en een fraaie harmonica bij komen. Maar het valt op dat het tempo van de hele plaat traag is en dat Samuels stem nog jong is en nog wat barsten en ervaring mist, waardoor hij nogal vlak klinkt.

‘Loaning Me Secrets’ is het hoogtepunt van de plaat, door wat extra fraaie gitaarlicks en het thema “Shared a bed and you were loaning me secrets; I’ll save everything you gave me”. De teksten blijven echter nog veel hangen op pril liefdesniveau. “Now that Jenny’s away it’s a cold town to live in“, zingt Samuel in ‘Cold Town’

Het slotnummer is ‘Valentine’ wederom een sober en vlak nummer.Archives Series Volume No. 5: Tallahasse Recordings is een inkijkje in het begin van Iron and Wine, maar is niets meer en niets minder. Terugkijkend op dat dit Samuels eerste vingeroefeningen waren, dan is het best een aardige plaat, die echter enkel voor de echte fans (en Ray LaMontagne liefhebbers) bestemd is, die alles willen hebben van een artiest.
Recensent:René Obdeijn Artiest:Iron & Wine Label:Subpop
Cover The Pine Hill Haints - The Song Companion Of A Lonestar Cowboy

The Pine Hill Haints - The Song Companion Of A Lonestar Cowboy The Pine Hill Haints uit Alabama omschrijft haar muziek zelf als ghost...

Cover Black Midi - Cavalcade

black midi - Cavalcade De leden van black midi waren nog geen twintig jaar oud toen ze in 2019 het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT