RECENSIE: Kolektivní Halucinace - Reality

KOHA
recensie cijfer 2021-07-14 Het is alweer vier jaar geleden dat Kolektivní Halucinace hun vorige plaat heeft uitgebracht. De meest recente plaat Reality is minder duister en rustiger dan Kosti, hun vorige plaat. Het collectief bestaat sinds het vertrek van de bassist uit drie mannen.

De Tsjechen experimenteren met verschillende instrumenten. Zo hoor je op het nummer ‘Koukni Se Na Mě’ een udu. Een udu is een Nigeriaans muziekinstrument dat lijkt op een vaas en is gemaakt van aardewerk. Dit oude Afrikaanse instrument, in combinatie met de beat en de synthesizers, zorgt voor een bijzondere sfeer en een bijzonder nummer.

Omdat het Tsjechisch van ondergetekende niet zo goed is, zat er niets anders op dan een aantal teksten met wat hulp te vertalen. De teksten passen goed bij de muziek, poëtisch, vaag en aan de duistere kant. Maar dat kan ook zo overkomen omdat Google niet alles correct heeft vertaald. De mooiste songtekst die is vertaald is van het nummer Růže.

“We zijn palingen in de vriezer, van wie ben jij, waar je thuishoort. waar is Berlijn, waar is Parijs, hoe hard je het ook probeert en misschien in het bloed, het leidt nergens toe. op weg naar de hemel door beveiligingsframes, je weet niets over jezelf, je geeft ons niets, je geeft niets aan jou.”

De band vindt zijn oorsprong in de stad Kladno, 25 km van Praag. Kladno is een oude mijnstad, als je dat weet, hoor je het terug in de muziek. Een klein beetje vervallen, ondergronds en industrieel.

Het nummer ‘černé oči’, dat zwarte ogen betekent, wordt gedragen door de stem van de zanger. We horen duistere synths en beats en dan zijn stem die daar luid en duidelijk bovenuit komt. De stem van de zanger doet denken aan Matt Berninger van The National.

In Nederland is dit een onbekende band, maar in hun thuisland Tsjechië eindigde de vorige plaat op plek twee van de beste platen van dat jaar (volgens het Tsjechische Radio 1). Het is een mooie plaat om te luisteren wanneer je ’s nachts over de snelweg rijdt en bijvoorbeeld op weg bent naar Tsjechië. De plaat neemt je mee op reis en geeft je het gevoel dat je leven is veranderd in een Tsjechische arthouse-film.
Recensent:Freek Morren Artiest:Kolektivní Halucinace Label:Indies Scope
Cover Dal:um - Similar & Different

Dal:um - Similar & Different Dal:um staat voor ‘streef iets na’ in het Koreaans en dat is tekenend voor...

Cover Canzoniere Grecanico Salentino - Meridiana

Canzoniere Grecanico Salentino - Meridiana Wereldmuziek herbergt een ratjetoe aan genres, waarbij je na verloop van tijd...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT