RECENSIE: The National - Boxer

The National - Boxer
recensie cijfer 2007-07-16 The National moet je ergens plaatsen tussen Tindersticks, Madrugada en, vooruit, Interpol. Doe daar nog een mespuntje Leonard Cohen bij, roer het geheel goed door elkaar en je komt een heel eind. Zo, dan heb je (hopelijk) alvast een idee van de muziek.

Boxer is het vierde album van dit gezelschap. Tot voor kort waren het voornamelijk muziekcritici en collega muzikanten die hun bewondering voor The National niet onder stoelen of banken staken, maar die tijd lijkt voorbij. Sinds hun derde album Alligator uit 2005 komt hun naam namelijk steeds vaker voorbij in de jaar- en favorietenlijstjes. En met een beetje geluk zet deze stijgende lijn voort, want wát een prachtig album is dit geworden.

Opener ‘Fake empire’(“We’re half awake in a fake empire’), zet meteen de toon: een sombere, intrigerende tekst over een melodie die nog dagen in je hoofd blijft spoken. De songs die daarop volgen verraden de bron van wave invloeden waar ook bands als Interpol en Editors zo graag uit putten. Toch weet The National hier een hele eigen draai aan te geven. Vooral de intrigerende teksten, de warme stem van zanger Matt Berninger, de mooie pianopartijen en de hypnotiserende ritmes zorgen ervoor dat je de plaat keer op keer blijft luisteren. En het mooiste van alles is: bij iedere beluistering ontdek je weer nieuwe dingen. Ondanks het feit dat de muziek nogal neerslachtig is, klinkt er stiekem toch hoop in de songs van The National door. Dit zorgt ervoor dat de plaat nergens topzwaar wordt.

De band weet het ook heel mooi ingetogen te houden, getuige ‘Green gloves’ en ‘Start a war’. Hier lijkt de geest van Leonard Cohen een flinke vinger in de pap te hebben gehad bij het schrijfproces. Maar ook hier vertaalt The National die invloed naar hun eigen warme geluid. En zo kan ik nog wel even doorgaan met het opsommen van hoogtepunten.

Op 28 november komt de band naar Nederland voor een optreden in De Melkweg. Wat mij betreft komen de heren al veel eerder naar Nederland. Kan er echt niets meer geregeld worden voor Lowlands?
Recensent:Chris Dietzel Artiest:The National Label:Beggars Banquet
Kelly Clarkson - My December

Kelly Clarkson - My DecemberNa haar doorbraak, na het winnen van American Idol , is de carrière van...

The Maple Room - A Glimpse

The Maple Room - A Glimpse of the Inside Het Vlaamse The Maple Room staat in thuisland op grote festivals als...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT