RECENSIE: Slow Pulp - Moveys

Slow Pulps
recensie cijfer 2020-12-21 Het debuutalbum van Slow Pulp is niet vanzelf gekomen: er waren voldoende redenen voor zangeres Emily Massey om te wachten met het uitbrengen ervan. Ten eerste was bij haar de diagnose van zowel de ziekte van Lyme als Pfeiffer gesteld en alsof dat nog niet voldoende was, waren haar ouders ook nog eens betrokken bij een zwaar auto-ongeluk. Dit betekende dat zij haar bandleden, Henry Stoehr (gitaar), Alex Leeds (bas) en Teddy Mathews (drums) tijdens de studio-opnames moest achterlaten om voor hen te zorgen. Op het moment dat zij bij haar ouderlijk huis aankwam, brak de COVID-19 pandemie uit en zat er niets anders op dan op afstand de nummers in te zingen.

Na een handvol singles en twee EP’s, logischerwijs EP 1 [2015] en EP 2 [2017] genoemd, was het tijd voor een volwaardig album. Enigszins in het zadel geholpen door Alex G, met wie zij vorig jaar tourden, klinkt Moveys anders dan het eerdere werk. Alleen het door Leeds gezongen ‘Channel 2’ herinnert nog aan hun grunge-rockdagen. Met het langzame, maar prachtige ‘Idaho’ en het akoestische ‘Montana’, geven de slidegitaar en mondharmonica van Willie Christianson de depressieve start (“I’m a bad mess / I’m a loser with no plans”) het nummer een countrygevoel, waardoor het allemaal wel lijkt mee te vallen.

Dat dit niet zo is, horen we op ‘Falling Apart’. Kijkend naar de videoclip die hierbij hoort zien we in animatie haar leven voorbijflitsen. Zo zijn we getuige van het ongeluk, waardoor zij haar balletdroom uiteen zag spatten, en komen de referenties naar de ziekte van Lyme en het auto-ongeluk van haar ouders voorbij. Met de tekst als “Why don’t you go back / to falling apart / You were so good at that,” , vat ze het geheel samen. Maar niet getreurd. Op ‘Whispers (In The Outfield)’ horen we haar vader weer vrolijk pianospelen en lijkt het ergste voorbij. Op het afsluitende ‘Movey’, een woordgrapje wat refereert naar een incident waar alleen de band weet van heeft, mag er zelfs gedanst worden.

Slow Pulp levert een prima en consistent debuutalbum af dat je bijblijft. Met opener ‘New Horse’ wordt er een rustgevende sfeer neergezet die zij weten vast te houden. De dromerige zang en de akoestische gitaren blijven je verleiden tot meerdere luisterbeurten, waardoor je hoort dat zij zichzelf niet al te serieus nemen. Waar immense pech al niet toe kan leiden…
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Slow Pulp Label:Winspear
Cover Thurston Moore - By The Fire

Thurston Moore - By The FireNa het uiteenvallen van Sonic Youth en de scheiding van muze én muzikale...

Cover Peter Broderick - Blackberry

Peter Broderick - Blackberry Peter Broderick wordt door veel muziekliefhebbers als een supertalent...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT