RECENSIE: Kurt Efting - Het Beloofde Land

Efting
recensie cijfer 2020-10-29 Drie jaar geleden maakte Kurt Efting indruk door, al zoekend naar de waarheid in zijn hart, het land af te reizen met slechts twee instrumenten bij zich: een gitaar en zijn stem. Hij kwam terug en het verslag van deze ervaring is te beluisteren op het album Liefde Was Dichtbij, een verfijnd stukje ambachtswerk van een vakman.

De basis voor het onlangs uitgebrachte Het Beloofde Land werd anderhalf jaar geleden gelegd toen de Nederlandstalige singer-songwriter een trip door Amerika maakte die maar liefst drie maanden duurde. Hij trok dwars door ‘het beloofde land’ om in het verleden te duiken van zijn overgrootvader die ergens in de beginjaren van de vorige eeuw het centrum van Leeuwarden achterliet om met de boot af te reizen naar Ellis Island om van daaruit, evenals zoveel landgenoten toen, te proberen een nieuw en vooral beter leven op te starten. De inspiratie die Efting daar heeft opgedaan heeft geresulteerd in een verzameling van tien verhalen die hij, voorzien van heldere en prachtige poëtische teksten, in een semi-akoestische folkpopverpakking heeft gestopt. Wist hij drie jaar geleden al het verlangen naar vergane zaken op een knappe wijze over te brengen, ook nu slaagt hij erin om hiermee de aandacht van de luisteraar vanaf de eerste minuut beet te pakken en vervolgens vast te houden.

Nostalgische gevoelens over de tijd dat hij aan de oude tafel speelde en waar de moeilijke rekensommen werden gemaakt en de tafels werden gestampt in ‘Vragen Naar De Toekomst’, maar ook stilstaan bij naderend afscheid of vooruit kijkend naar de laatste rustplaats in het gras bij de wortels van de wilg op ‘Fairmount-Willow’ waarin de folk plaats maakt voor sfeervolle en jazzy Americana. Indruk maakt Efting bovendien met ‘Nou Ga Dan Maar’ waarin een bezorgde vader zijn kind toespreekt met de woorden: “Wat in de krant staat, wil je dat echt weten? Er zijn ook mooie dingen in de wereld, die je zomaar zou vergeten” en hem zijn dromen doorgeeft. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de sferen die Efting oproept met zijn kalme stemgeluid, waarbij overigens de muzikale bijdragen en productie van BJ Baartmans zeker niet onvermeld mogen blijven. Jammer overigens voor diegenen die het slechts met een digitale beluistering moeten doen. Zij missen het met zorg samengestelde artwork van deze digipack waarin een foto is te vinden van zijn grootvader en waarin afbeeldingen zijn te vinden van Efting, poserend in Rotterdam voor het hoofdkantoor Holland-Amerika Lijn.

Razend knap gedaan van Kurt Efting die zonder overdadig muzikaal machtsvertoon, wederom de juiste snaren weet te raken.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Kurt Efting Label:Marista
Atkins

Nicole Atkins - Italian IceDe muzikale carrière van Nicole Atkins is er een waarin nergens de...

Micke

Micke & Lefty feat. Chef - Let The Fire Lead Een eerste beluistering van Let The Fire Lead dat eerder dit jaar door...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT