RECENSIE: Aunty Social - The Day My Brain Broke

Aunty
recensie cijfer 2020-08-17 De EP The Day My Brain Broke van Aunty Social betitelen als bedroom pop doet dit zeer persoonlijke werk tekort; ook al presenteert Daniela Gitto zichzelf in de video van haar eerste single ‘You Seem Different’ (2018) in de slaapkamer. Dat moet je eerder zien als satire, waarmee zij zich afzet tegen bedroom popsterren als Clairo met miljoenen views op Youtube. Wie Aunty Social heeft beluisterd zal beamen dat daar een wereld van verschil tussen zit.

De uit Toronto afkomstige artiest maakt muziek als medicijn. Zij schrijft over haar angsten, onzekerheid en depressie. Gevoelens waar zij al op jong leeftijd mee worstelde. Een breuk met het streng katholieke milieu waar zij in opgroeide, voegde daar nog een identiteitscrisis aan toe. En zo begon ze met instrumenten en teksten de zoektocht naar haar persoonlijkheid. Haar nummers zijn bedoeld om met zichzelf in het reine te komen. Een carrière in de popmuziek was niet direct haar doel. Maar dat kan er wel inzitten. De muziek onderscheidt zich van de grauwe massa. Dit is DIY-muziek in optima forma.

De overwegend elektronische muziek is mid-tempo en open van karakter. De baslijn op openingstrack ‘Trying’ roept in combinatie met de zang even de sfeer van Lorde op. Zij refereert in die song aan John Galt, een romanfiguur die in zijn zoektocht naar de waarheid beseft dat je de realiteit moet omarmen voor zelfbehoud. Een strategie die haar ook past, afgaand op de teksten. Het lekkerste nummer is ‘Crack A Deal’ met de repeterende stem-sample en de langzaam tokkelende gitaarriff. De afwisseling tussen laag en hoog zingen klinkt niet alleen lekker, maar voegt ook bij de teksten. Op afsluiter ‘Cortex’ maakt zij mooi gebruik van haar kopstem om uiting aan haar gevoel te geven.

Aunty Social maakt met haar EP The Day My Brain Broke een bijzondere entree in de wereld van de popmuziek. Deze vijf nummers laten horen dat Daniela een fijn gevoel voor muziek heeft. Zij is in staat om de persoonlijke onderwerpen te verwoorden met poëtische teksten zoals ”In a room that's filled with emptiness”. Anders dan de rest zijn is voor de meeste tieners afschuwelijk. Maar als je dat kunt accepteren, kan het ook je kracht worden. Dit sterke werk wekt nieuwsgierigheid naar een debuutalbum.
Recensent:Dave Stam Artiest:Aunty Social Label:V2 Records
Cover Tobin Sprout - Empty Horses

Tobin Sprout - Empty Horses Tobin Sprout was jarenlang de rechterhand van Robert Pollard in Guided By...

Cover Badly Drawn Boy - Banana Skin Shoes

Badly Drawn Boy - Banana Skin Shoes Een beanie boven een baard. Dat is het imago van Badly Drawn Boy . Al...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT