RECENSIE: Spoon - Ga Ga Ga Ga Ga

Spoon - Ga Ga Ga Ga Ga
recensie cijfer 2007-07-04 De Texaanse indierockband Spoon heeft met ‘Everything Hits At Once’, van het door de critici alom bejubelde album Girls Can Tell (2001), een van de mooiste alternatieve popliedjes aller tijden op hun naam staan. En met het muzikaal wat vollere album Gimme Fiction (2005) overtuigde de sinds 1994 bestaande band overall misschien nog wel meer dan ooit tevoren. Het nieuwe inmiddels alweer zesde album, Ga Ga Ga Ga Ga, is, hoewel op het eerste gehoor misschien iets minder toegankelijk (lees: rauwer, weirder, experimenteler en schizofrener) dan zijn voorganger, wederom een schot in de roos. Niet alleen de trouwe fanschare zal hier erg veel plezier aan beleven, maar ook liefhebbers van uiteenlopende acts als Pavement, Guided By Voices, Nada Surf, Clinic, Arcade Fire, The Flaming Lips en Gomez kunnen hier beslist hun gram halen.

De bezieling en het plezier waarmee de heren van Spoon altijd musiceren, is ook op deze nieuwe plaat weer hoorbaar en de tien zeer afwisselende songs, die in ‘slechts’ zesendertig minuten de revue passeren, charmeren en imponeren nagenoeg allemaal. Het met blazers opgevrolijkte ‘You Got Yr. Cherry Bomb’ en ‘The Underdog’, het ontspannen voortkabbelende ‘Don’t You Evah’ en het swingende ‘Finer Feelings’ zijn beslist erg smakelijke en aanstekelijke nummers. Maar helemaal onweerstaanbaar is het sensuele ‘Eddie’s Ragga’, de geniaal rockende opener ‘Don’t Make Me A Target’ en ‘My Little Japanese Cigarette Case’ en de prachtig opgebouwde meeslepende afsluiter ‘Black Like Me’. En dan is er ook nog baas boven baas: Halverwege Ga Ga Ga Ga Ga is ‘Rhthm and Soul’ immers een song die moeiteloos de concurrentie met ‘Everything Hits At Once’ aan kan. Behalve de spelling, klopt alles aan dit nummer. Horen is geloven!

De enige echte tegenvaller op het album, ‘The Ghost Of You Lingers’, heeft ook een nogal ongunstige plek op het album gekregen. Direct na de sterke openingstrack haalt het galmende pianoding dat maar geen echte song wil worden immers nogal rigoureus de schwung uit de plaat. Maar desalniettemin is Ga Ga Ga Ga Ga een waanzinnig lekkere, grotendeels opgewekte en zeer avontuurlijke gitaarpopplaat met een eigenzinnig randje geworden; het zoveelste bewijsstuk dat Spoon ontmaskert als een van de betere alternatieve bands van het moment.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Spoon Label:Anti / Epitaph
Bonde Do Role - With Lasers

Bonde Do Role - With LasersDe Braziliaanse stad Curitiba heeft een universiteit en voor de toeristen een...

Devotchka - How it Ends

Devotchka - How it Ends Devotchka klinkt niet bepaald Amerikaans, toch zijn het vier Amerikanen die...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT