RECENSIE: Typhoon - Tussen Licht en Lucht

Typhoon - Tussen Licht en Lucht
recensie cijfer 2007-07-04 Top Notch heeft weer eens een parel uitgebracht. En weer is het een mc uit Zwolle die op het Nederlandse hiphop label zijn debuutalbum uitbrengt. Geen onbekende naam, want Typhoon won zo’n drie jaar geleden de Grote Prijs van Nederland en heeft inmiddels zo ongeveer alle zalen in Nederland wel gezien. Het debuut album is grotendeels geproduceerd door Dries Bijlsma, die eerder ook al samenwerkte met de mannen van Opgezwolle.

Hoewel Ty dus geen onbekende in het hiphop circuit is, is Tussen Licht en Lucht toch verrassend te noemen. Bij zijn vele optredens komt hij over als een zeer energieke jonge hond. De cd daarentegen begint heel ingetogen en is erg persoonlijk. Het nummer ‘Applaus’ is overduidelijk een goede introductie voor de mensen die de rapper nog niet goed kennen. Vooral de regel “sta je open voor Ty of druk je meteen op stop” is de spijker op zijn kop. Het is niet een album wat meteen aan slaat, de teksten zijn diep en vergen flink wat van de luisteraar. Maar na enkele keren luisteren begin je de vibe te voelen en merk je dat zelfs de nummers die op de cd rustig klinken, live echte bangers zijn.

Een van de nummers die enkele luistersessies nodig heeft om aan te wennen is de samenwerking met de Belgische Neske Beks. Haar tekst in ‘Sprokkeldagen’ is niet iets wat normaal gesproken op een hiphopalbum te verwachten is. Het is nogal abstract en de stijl is op zijn minst apart te noemen. Bijzonder is ook de trompet die het nummer ‘Nieuw leven’ een erg jazzy sfeer mee geeft. Hoewel de muziek soms veel doet denken aan Opgezwolle is het album van Typhoon duidelijk filosofischer van aard. Toch zijn het niet alleen rustige nummers met diepe teksten; in ‘Brand los’ is bijvoorbeeld de braggin’ and boastin’ terug te vinden die toch onlosmakelijk met de hiphop verbonden is. En ondanks dat het een solo-cd is, zijn er zoals het op een hiphop album hoort een ruim aantal gastoptredens. Van de Zwolse collega’s Opgezwolle neemt Delic enkele producties voor zijn rekening en droppen ook Sticks en Rico ook nog een verse. Naast deze mannen hebben ook zus Dinopha en broer Blaxtar gezorgd voor gastbijdrages. Het is haast ondoenlijk om alle nummers te beschrijven omdat over elk nummer zoveel te zeggen is. Het is zelfs lastig om slechte of goede nummers aan te geven, afhankelijk van je humeur zul je andere nummers waarderen.

Het mooie aan dit album is, is dat er met een grote variatie toch een eenheid behouden is. Dat het niet de makkelijkste cd is, is tevens de kracht van dit album. Mensen die de moeite nemen om dit album op hun gemak te luisteren zullen deze cd op waarde weten te schatten. Typhoon heeft een geweldig album afgeleverd wat elke luistersessie beter klinkt. Het is echt een cd die zijn titel waar maakt en varieert tussen licht en lucht; tussen diepe teksten en harde hiphop.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Typhoon Label:TopNotch
Beastie Boys - The Mix-up

Beastie Boys - The Mix-UpWie kent ze niet, de Beastie Boys behoeven geen intro. Begonnen in de jaren...

Sally Forth - Ten

Various - Ten Years of Sally Forth Records: Ten! Geen DVD van een band, maar één van een platenlabel. Het Nederlandse Sally...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT