RECENSIE: Happy Mondays - Uncle Dysfunktional

Happy Mondays - Uncle Dysfunk
recensie cijfer 2007-07-08 De trouwe Happy Mondays-fan is inmiddels wel een dik gesettelde dertiger. Voor Shaun Ryder echter geen reden om weg te kwijnen achter de geraniums, want na vijftien jaar zijn de 'boys back in town'. Echt weg is Ryder nooit geweest, want vorig jaar stonden de vervlogen Madchester-helden nog op het podium tijdens 5 Days Off. Waar het enfant terrible toen nog flink de weg kwijt was, schijnt hij in tegenwoordige tijd herboren en clean te zijn. In plaats van heroïne scoren pakt hij dezer dagen liever de mountainbike voor een verfrissend fietstochtje. Een bijzondere prestatie aangezien de Happy Mondays letterlijk ondergingen aan overmatig drugsmisbruik. Yes, Please! was begin jaren negentig dan ook de laatste stuiptrekking van een ooit zo succesvol Haçienda-product.

Maar goed, na Black Grape en 24 Hour Party People wil Ryder de goede ouwe Mondays-tijd doen herleven. Een risicovolle onderneming aangezien we bij voorbaat weten dat het effect van Pills 'n' Trills And Bellyaches nooit overtroffen zal worden. Er is dan ook weinig gesleuteld aan de voorheen succesvolle formule van gitaarpop met dance-invloeden. Uncle Dysfunktional luidt het feestje in met voltreffer 'Jellybean'. Meteen ook de meest levende herinnering aan deze formule op de hele plaat. Zonder drugs gaat Shaun nog verrassend los met bloemrijke teksten over seks, drugs en... tits on the dance floor.

De rest van de plaat haalt echter nergens het niveau van 'Loose Fit' en andere Mondays-krakers. Het flauwe 'Cuntrydisco' is eerder slaapverwekkend te noemen en 'Rats With Wings' valt onder de categorie 'heel jammer'. Het is duidelijk dat de junglerave op 'Anti Warhole On The Dance Floor' en het andere opvulwerk op Uncle Dysfunktional eerder bedoeld zijn als een aardige herinnering aan het popsucces van de jaren tachtig. Voor de fans van het eerste uur is de nieuwe Happy Mondays wellicht een aanvulling op de platencollectie, maar dan wel op eigen risico.
Recensent:Roxana König Artiest:Happy Mondays Label:Sanctuary
Two Lone Swordsmen - Wrong Meeting II

Two Lone Swordsmen - Wrong Meeting Part 2Andrew Weatherall is één van de belangrijkste Britse producers en remixers....

Two Gallants - The Scenery of Farewell

Two Gallants - The Scenery of Farewell Na vorig jaar het met loftuitingen overladen What The Toll Tells te hebben...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT