RECENSIE: Eva van Manen - Politiek & Liefde

Eva
recensie cijfer 2020-03-24 Neem het woord politiek in de mond en het gros van de mensen haakt af. Het is voor velen niet iets waar het hart sneller van gaat kloppen. Je moet dus wel ballen hebben om je debuut Politiek & Liefde te noemen. Eva van Manen deed dit in 2018, toen zij dit album in eigen beheer digitaal uitbracht. Met gevoel voor zelfspot laat zij in ‘Huil Niet’ een man tegen haar zeggen: ”Maar als ik jou een tip mag geven? Wat jij zou moeten doen is je teksten ietsje simpeler maken. Dan kun je de mensen echt bereiken.” In de recente popronde voor opkomend talent scoorde zij er desondanks goed mee. En ondertussen is de belangstelling dusdanig gegroeid dat het nu door Concerto Records ook fysiek op CD en LP is uitgebracht. Vlak voor de release op 14 februari, gooide zij nog hoge ogen op het Noorderslag festival. Al met al een veelbelovend begin.

Via theatercollectief De Hollanders kwam Van Manen een paar jaar geleden tot een samenwerking met Spinvis. Haar langgekoesterde wens om een eigen album te maken is daarna pas echt goed van de grond gekomen. Het is niet moeilijk voor te stellen dat hij een enorme inspiratie voor haar is. Zij doet namelijk ook veel zelf; ze schrijft, zingt, musiceert en produceert. Daardoor is Politiek & Liefde een heel persoonlijk album geworden. Haar hiphopachtige liedjes zijn voorzien van elektronische beats en analoge synthesizer. Ondanks de minimalistische instrumentatie en soms complexe structuur, klinkt het heel muzikaal. Soms melancholisch zoals in ‘Omdat We Verdergaan’, dan weer opgewekt zoals in ‘Lees Me Voor’, maar nog vaker strijdbaar. Vrijwel alle liedjes gaan over de liefde en hoe politiek daar invloed op heeft. Eva is zich – pijnlijk – bewust van de privileges die met haar geboorteplek en huidskleur komen. Uit haar teksten spreken verwondering, verbazing en verontwaardiging.

Bij haar theatertour wordt Eva begeleid op gitaar en basgitaar door Rory Ronde, die bij New Cool Collective speelt. Dat zij is afgestudeerd aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie hoor je terug als zij halverwege het concert een monoloog zonder muziek doet. Tijdens het optreden in Arnhem gingen een aantal kleine dingen mis. Wat opviel was hoe charmant Eva daarop inspeelde. Maar vergis je niet, dit is een vrouw met een missie. Als je oppervlakkig luistert, hoor je gewoon liefdesliedjes. Pas als je de teksten goed tot je door laat dringen, merk je de innerlijke strijd tussen gevoel en verstand; politiek en liefde. Die spanning levert een schitterend album op dat zowel ontroert als troost biedt. Petje af voor de mensen die dit soort werk durven maken.
Recensent:Dave Stam Artiest:Eva van Manen Label:Concerto Records
Cover Lola Marsh - Someday Tomorrow Maybe

Lola Marsh - Someday Tomorrow Maybe Lola Marsh is een duo uit Tel Aviv, Israel, die elkaar bij toeval op een...

Cover Schëppe Siwen - Wat Bleift

Schëppe Siwen - Wat Bleift De bijdrage van Luxemburg aan de popgeschiedenis blijft grotendeels beperkt...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT