RECENSIE: The Cinematic Orchestra - Ma Fleur

Cinematic Orchestra - Ma Fleur
recensie cijfer 2007-07-01 Ma Fleur is het derde album van het Britse The Cinematic Orchestra. De band, maakte tot dusver filmische elektro-jazz composities, maar lijkt op dit album een depressieve variant van Colplay te willen imiteren. Zo doet opener ‘To Build a Home’ althans denken. Gelukkig bevat dit album 11 tracks dus die ene misser worden goed gecompenseerd door de rest.

The Cinematic Orchestra lijkt op de wat commerciëlere, minder experimentele toer te zijn gegaan. Toch zou het afschuiven op “commercieel” een te negatieve beoordeling zijn: Het nummer ‘Prelude’ gaf mij kippenvel en is niet geschikt voor een enorm publiek. Het door strijkers gevulde, Godspeed You Black Emperor-achtige nummer (zonder bijpassende extremisten-praat) heeft een interessant thema dat vernieuwend doorwerkt in het volgende nummer ‘As The Stars Fall’. Het nummer zou niet misstaan op een begrafenis. Ook de titeltrack ‘Ma Fleur’ geeft sprankjes hoop en ontsnapt aan de melodramatische tendens van de rest van de plaat.

De mooie combinatie van instrumenten bespeeld door vakkundige muzikanten levert een dramatische, soms lichtelijk moedeloze plaat op, die door snobisten zeker gewaardeerd wordt. De tweede helft van het album is vernieuwender en sluit goed aan op de vorige twee albums van deze band. Een omschrijving zou kunnen zijn: aanhoudend atmosferisch, hoogtepuntloos maar uitdijend. Het album is meer herfstachtig dan zomers. Het is er één die je op speciale momenten opzet, maar op andere momenten liever niet hoort. En nou maar wachten op een filmmaker die deze plaat als achtergrondmuziek gaat gebruiken.
Recensent:Erik Oudman Artiest:The Cinematic Orchestra Label:Pias
Mumm Ra - These Things

Mumm-Ra - These Things Move in ThreesBij de bandnaam begin je al licht je twijfels te krijgen. Mumm-Ra ? Is dit...

Aux Raus - How This Works

Aux Raus - This is how this works Gabberpunk? Ja, gabberpunk! En ondanks dat de naam vrij Duits doet vermoeden...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT