RECENSIE: Jordan Mackampa - Foreigner

Jordan
recensie cijfer 2020-04-04 De uit Coventry afkomstige Jordan MacKampa is een talentvolle singer-songwriter waar in de UK al geruime tijd op gelet wordt. De Brit begeeft zich op een licht geplaveid muzikaal pad dat door een breed publiek bewandeld kan worden. Het is pop met een beetje soul, folk en indie. Allemaal voorzien van pakkende melodietjes en diverse persoonlijke ontboezemingen. Dat doet hij al sinds Physics zijn eerste EP uit 2016, die een jaar later gevolgd werd door nog een mini-album met de titel Tales From The Broken, waarop ‘Battlecry’ te vinden is, een indrukwekkend protest dat in zijn eigen land zelfs een bescheiden doorbraak voor MacKampa werd genoemd.

In korte tijd is het aantal volgers aanzienlijk gegroeid en zijn de uitverkochte kleine zaaltjes inmiddels vervangen voor grotere podia. Ondertussen is ook de behoefte naar meer materiaal enorm toegenomen en is MacKampa enkele maanden geleden, bijna noodgedwongen vanwege die grote vraag, weer terug gekeerd naar de studio om daar zijn verhaaltjes van muziek te voorzien. Het opgroeien tussen twee culturen blijkt lang niet makkelijk te zijn, zo wordt wel duidelijk. Het lange wachten is nu dan eindelijk beloond met het onlangs verschenen Foreigner, een volwaardig debuut dat uit elf tracks bestaat en waarmee ook aan de andere kant van het kanaal het balletje moet gaan rollen.

Een eerste luisterbeurt leert dat MacKampa zich in betrekkelijk korte tijd muzikaal sterk heeft ontwikkeld. Naar verluidt is het geen toeval. Zijn Congolese roots en de liefde voor de muziek die zijn moeder hem dikwijls voorschotelde, zouden een belangrijke rol gespeeld hebben in zijn leven. Dat zal allemaal zo kunnen zijn en natuurlijk staat het prachtig in een begeleidende bio wanneer Bill Whithers, Bobby Bland, Curtis Mayfield en vooral Marvin Gaye een inspiratiebron blijken te zijn, maar zoiets schept uiteraard meteen weer heel grote verwachtingen. De grote vraag is vervolgens of je dat dan ook daadwerkelijk terug hoort in zijn muziek.

Het antwoord is simpelweg ‘nee’. Bovengenoemde artiesten hebben met hun muziek de wereld op zijn kop gezet en zover is de jonge MacKampa nog lang niet. Dit neemt echter niet weg dat deze gast met zijn warme, en zeker ook volle stemgeluid de aandacht weet te trekken en vast te houden. Liefhebbers van Michael Kiwanuka komen aan hun trekken in het sterke ‘What Am I’ waarin MacKampa laat horen over een zeer volwassen stemgeluid te beschikken en op een ingetogen manier toch de aandacht weet vast te houden. Hij wordt hierbij overigens geholpen door het arrangement dat eveneens prachtig in elkaar steekt. Met ‘Parachutes’ stijgt hij werkelijk boven zichzelf uit. Wellicht dat een en ander te maken heeft met de aanstelling van producer Dani Castelar die eerder goed raad bleek te weten met de stem van Paolo Nutini.

Ook de titeltrack is er, mede vanwege de sterke opbouw, een om even voor te gaan zitten. We horen hem kort in gesprek met zijn moeder Lula. De akoestische begeleiding in ‘Foreigner’ is gelaagd en geeft de zanger alle ruimte om zich van een emotionele kant te laten horen, iets waar hij goed gebruik van maakt. Op het album blijkt meerdere malen dat MacKampa heel goed snapt wat zijn liedjes zoal nodig hebben. Zo verandert het aanvankelijk ontspannen gezongen ‘Warning Signs’ in een psychedelisch stuk muziek waarin de spanning oploopt door de toenemende instrumentale bombast. Het is als het ware zijn ‘waarschuwing’ aan de luisteraar, maar het is tegelijk een van de hoogtepunten die we op dit debuut tegenkomen.

In een recent gehouden interview bekent hij in zijn teksten openhartig te zijn en hoe hij door zijn muziek gemakkelijker met zijn emoties weet om te gaan. De muziek komt uit zijn hart en is voor hem het beste middel om naar de buitenwereld te communiceren. Kijk, blijkt er toch nog iets van die eerdergenoemde ‘soul-invloeden’ te kloppen. Sterk debuut van Jordan MacKampa maar de opvolger van Foreigner zal pas echt duidelijk gaan maken of hij deze positieve ontwikkeling kan doorzetten.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Jordan Mackampa Label:AWAL
Cover Caribou - Suddenly

Caribou - SuddenlySteeds meer schoof Caribou zichzelf met zijn muziek richting de dansvloer....

Cover Tame Impala - The Slow Rush

Tame Impala - The Slow Rush Brand! Wat pak je? Kinderen? Fotoalbum? De Australiër Kevin Parker, bekend...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT