RECENSIE: Guided By Voices - Warp And Woof

GBV
recensie cijfer 2019-09-21 We hebben het even opgezocht: dit schijnt album nummer 28(!) te zijn van Guided By Voices. Robert Pollard mag dan inmiddels 61 zijn, het tempo waarmee hij de wereld blijft bestoken met albums is onverminderd groot. Warp And Woof is het derde(!) album in een jaar tijd en de vierde staat alweer op de agenda. Met andere woorden: een goede rekenmachine is een vereiste inmiddels. En dit keer zijn het 24 tracks in slechts 37 minuten, bam!

Begin jaren '90 was Guided By Voices een van de absolute favorieten van muziekcritici met albums als Bee Thousand en Alien Lanes; volgepropt met gruizige schetsen en plotseling stoppende nummers. Als een zoektocht naar het ultieme popliedje. Je oren hadden amper tijd om te wennen. In 1999 mocht producer Ric Ocasek (R.I.P.) Do The Collapse onder handen nemen, met zowaar een grootse productie als resultaat, maar de grote doorbraak bleef uit.

Maakt niet uit; Pollard gaat onverdroten in eigen beheer door. De kunst is bij iedere release de pareltjes eruit te halen en eigenlijk voor jezelf een best of samen te stellen. We noteren ditmaal als hoogtepunten de gruizige opener 'Bury The Mouse', het trieste 'Foreign Deputies', het vlotte 'Dead Liquor Store' en het prachtig melancholische 'Cohesive Scoops'. En ja; ze zijn allemaal weer voorbij voor je het in de gaten hebt. Soms denk je dat een nummer nog bezig is, maar leert een snelle blik op de timer van je cd-speler iets anders.

En dat is wel een beetje de makke van GBV; de output van de band is zo enorm dat het zo langzamerhand een inwisselbaar karakter begint te krijgen. Maakt niet uit; we hebben een zwak voor Guided By Voices en met een beetje turven staan er op ieder album wel een paar nummers die uit zullen groeien tot klassiekers in de setlist. En hop; nu op naar de volgende!
Recensent:Mark Michels Artiest:Guided By Voices Label:Konkurrent
Gotobeds

The GoToBeds - Debt Begins At 30Met een bandnaam als The Gotobeds is het niet lang raden naar de...

Amyl

Amyl and The Sniffers - Amyl And The Sniffers Als je Australië zegt, dan zeg je: ”Let there be rock!” . Het voormalige...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT