RECENSIE: Iced Earth - Live In Ancient Kourion

Cover Iced Earth - Live In Ancient Kourion
recensie cijfer 2013-04-13 Cyprus is momenteel niet weg te denken uit het nieuws. De bankencrisis houdt niet alleen het kleine eiland, maar ook heel Europa in haar greep. Je zou bijna vergeten dat er ook nog wat cultuur op het eiland te vinden is. Zo bevindt zich dichtbij Limassol het zesduizend jaar oude Kourion theater. In dit fraaie stukje historie mag Iced Earth haar kunsten vertonen.

In het overvolle en gloeiend hete openluchttheater gaan 1500 Cyprioten compleet uit hun bol op de klanken van de Amerikaanse metalband. Maar liefst tweeënhalf uur lang speelt Iced Earth de spreekwoordelijke pannen van het (niet aanwezige) dak, wat mooi is vastgelegd op de dvd Live In Ancient Kourion. Zesentwintig songs komen langs en vormen een bloemlezing uit het rijke oeuvre van de band. De sterk door Judas Priest en Iron Maiden beïnvloede metal komt ook live uitstekend tot zijn recht.

Zanger Stu Block kwijt zich daarbij prima van zijn taak en zorgt dat we zijn voorgangers Matt Barlow en Tim Owens direct vergeten. Hij zingt ruig waar nodig en weet ook de nodige uithalen probleemloos uit zijn strot te toveren. Soms neemt ook bandleider Jon Schaffer de vocalen op zich zoals in het heftig galopperende ‘Stormrider’.

Een van de vele hoogtepunten is het van The Dark Saga afkomstige ‘I Died For You’ dat voor een flinke hoeveelheid kippenvel zorgt. Ander kippenvel wordt bezorgd door het publiek. Fanatiek wordt er mee gegalmd, wanneer Block daar toe aanspoort en er zit constant beweging in de overwegend in Iced Earth shirts geklede massa. Prachtig om te zien!

Behalve de grote hoeveelheid stevige songs , vinden we ook een paar epische songs van het soort waar Iced Earth patent op lijkt te hebben. Het zeventien minuten durende ‘Dante’s Inferno’ en ruim negen minuten durende songs als ‘Melancholy’ en ‘Damien’ behoren onbetwist tot het betere werk van de band. En laten we daarbij niet het geweldige ‘Dracula’ van het prachtige Horror Show album vergeten, dat zeker bij de mooiste songs hoort die de band ooit opnam. Ook het spirituele ‘Watching Over Me’, dat Jon Schaffer voor een overleden vriend schreef, weet de nodige snaren te raken. Het toont maar weer eens aan dat Schaffer behoort tot het type ‘ruwe bolster, blanke pit’.

Na tweeënhalf uur is zowel de band als het publiek fysiek gesloopt, maar gaan wij nog even door met ‘The Making Of’ en een korte tourreport. Het levert mooie beelden op van Cyprus en een mooie inkijk in de aanloop en de opbouw van de show op deze aparte locatie. De welbespraakte Jon Schaffer is natuurlijk ook regelmatig aan het woord.

Een band in topvorm, geweldig publiek en mooie beelden maken Live In Ancient Kourion tot een genot om naar te kijken. Voor wie Iced Earth nog niet echt kent is dit een mooie kennismaking met één van de belangrijkste metalbands van de afgelopen dertig jaar.
Recensent:Jan Didden Artiest:Iced Earth Label:Century Media
Cover Mindy Smith - Mindy Smith

Mindy Smith - Mindy SmithDe Amerikaanse zangeres Mindy Smith zal in Nederland weinig mensen iets...

Cover Stillwave - Isles

Stillwave - Isles De Utrechters Marcel Jongejan, Michaël van Putten en Adriaan Hogervorst...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT