RECENSIE: Tina Dico - Fastland

Dico
recensie cijfer 2019-05-18 Wereldberoemd in eigen land, dat geldt zeker voor Tina Dico. Maar wat is het thuisland van de Deense zangeres die al jaren in Reykjavik (bij haar IJslandse vriend) woont en dus eigenlijk ook een beetje uit IJsland komt? De grote successen heeft zij echter genoten in Denemarken, waar ze de albumlijsten regelmatig aanvoerde. Daarbuiten heeft bijna niemand van Dico, die eigenlijk Tina Dickow Danielsen heet, gehoord, terwijl Fastland toch alweer haar elfde album is.

Op Fastland horen we een combinatie van folk en wat pop, met hier en daar een lekkere commerciële touch, zonder daarmee aan credibility te verliezen. Sterker nog een hitgevoelige track met de titel ‘Fancy’, waarin ze de consumptiemaatschappij een flinke knauw geeft, heeft veel weg van de kwaliteitspop van Paloma Faith, al is het op Fastland toch vooral folk dat de overhand heeft, maar dan wel vaak met een poppy touch. Met haar persoonlijke, licht kritische teksten raakt ze soms best een snaar, maar soms trapt ze wat al te opzichtig een open deur in , zoals in de niet al te opvallende pianoballade ‘People Are Strange’; ”They say if you wanna change the World, you gotta change yourself First”.

In het afsluitende ‘Something You Can Keep’ klinkt ze met dit country-achtige liedje als een soort Deense Ilse Delange. Niet slecht, maar ook niet een liedje van het soort waarmee je buiten Denemarken, en vooruit ook in IJsland, gaat scoren. Daar tegenover worden we wel weer blij van de mooie ingehouden folkpop van de spannende opener ‘Not Even Close’ en huppelende licht poppy tracks als ‘Devil’s Door’ en ’Night Out’. Het zijn tracks met net wat meer pit dan bijvoorbeeld een wat te veel kabbelend liedje als ‘Hands’.

Fastland is een lekker album dat veel folk, soms spannend, soms wat minder spannend, bevat en waar het onderwerp commerciële pop wat onderbelicht is , terwijl dat nu juist de sterkste kant van Dico lijkt te zijn.
Recensent:Jan Didden Artiest:Tina Dico Label:BMG Nederland
Powers

Trevor Powers - Mulberry ViolenceDrie jaar geleden trok Trevor Powers de stekker onverwacht uit Youth...

Da Silva

Elaine da Silva - Nos Voz Dat de debuut-EP van zangeres Elaine Da Silva een internationaal karakter...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT