RECENSIE: Gary Moore - Blues And Beyond

Gary Moore
recensie cijfer 2018-02-07 In 2011 overleed Gary Moore onverwacht. Na een diner resulteerde overmatig alcoholgebruik in een hartaanval. Postuum is er nu de plaat Blues And Beyond. De plaat biedt een overzicht van het beste uit Moore zijn solocarrière en is verkrijgbaar in 2CD-versie, 4LP en als boxset. Dit gaat bovendien vergezeld met een nieuwe biografie.

De dubbel-cd bevat 27 studioliedjes en één live opname. Dit zijn stuk voor stuk steengoede liedjes die je doen beseffen wat een groot muzikant Moore was. Zijn muziek verdeelt zich in ruwweg twee stijlen; harde bluesrock en emotionele blues. Een liedje als ‘Enough Of The Blues’ is zo’n heerlijk bluesrocknummer. Je hoort de vroege jaren die Moore bij Thin Lizzy doorbracht. Het hardere gitaarwerk en drums vullen Moore zijn zang goed aan.

De echte hoogtepunten zijn geworteld in de meer traditionele blues. Fantastisch is het twaalf minuten durende ‘Ball And Chain’. Gary Moore begint met een stukje gitaarsolo. Ondertussen bouwen de bas en drums een ritme op dat doet denken aan Jimi Hendrix zijn ‘Voodoo Chile’. Waar in het hardere werk de energie van de instrumenten overspringt sleept hier de intensiteit van de zang van Moore je mee. Je voelt zijn lijdensweg. Als hij voor een gitaarsolo uitroept: ”Listen here!” dan weet je dat dit meer is dan een instrument dat bespeeld wordt. Dit is de blues.

Gary Moore had een mooie en lange carrière. Met Thin Lizzy was hij een belangrijk persoon in de metal, later veroverde hij menig blueshart. Deze solobox is vooral interessant voor de bluesliefhebbers. De box Blues And Beyond laat horen dat een groot muzikant ons veel te vroeg ontvallen is. Op Spotify kun je de uitgebreidere box vinden, waar ook nog een aantal prachtige live opnames beschikbaar zijn.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Gary Moore Label:BMG Nederland
Cover Bökkers - Schorem Uut De Schiettente

Bökkers - Schorem Uut De Schiettente “Drie akkoorden en de tent zit vol” zingt Hendrik Jan Bökkers, naamgever...

Cover Amazing Stroopwafels - Hiero

Amazing Stroopwafels - Hiero De meest briljante bandnaam is natuurlijk die van The Amazing Stroopwafels ....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT