RECENSIE: Szun Waves - New Hymn To Freedom

Szun Waves
recensie cijfer 2019-02-04 Een tip voor wie nog eens een ruimtereis wil maken en daarbij een soundtrack zoekt. New Hymn To Freedom van het Britse Szun Waves luistert weg als een vlucht door het zonnestelsel, langs planeten, sterren en andere hemellichamen die je nog nooit van dichtbij had gezien. Het is een enerverende reis, zonnestormen en komeetinslagen worden afgewisseld met momenten van totale rust, maar zelf zit je voortdurend comfortabel. Dat is te danken aan de uiterst kundige besturing door de astronauten van dienst, een soort van gelegenheidstrio dat na het redelijke debuut At Sacred Walls pas aan zijn tweede gezamenlijke ‘spacetrip’ bezig is.

Szun Waves bestaat uit elektronicamuzikant Luke Abbott, saxofonist Jack Wyllie (Portico Quartet) en drummer/componist Laurence Pike (PVT, Triosk). Ze maken een fijn klinkende mix van elektronische, ambientachtige muziek en jazz. De momenteel uiterst hippe Londense DIY-jazzscene rond Shabaka Hutchings (o.a. The Comet Is Coming en Sons of Kemet) is een referentie, maar ook de invloed van Abbotts labelbaas James Holden is hoorbaar. En de heren hebben duidelijk geluisterd naar de jazz van met name de eerste helft van de jaren zeventig, al dient dit meer als muzikale basisbagage dan dat er letterlijk geciteerd wordt uit het werk van deze of gene.

Het aardige aan New Hymn To Freedom is dat de nummers vrij geprogrammeerd klinken, maar dat ze live zijn opgenomen in de studio. Een titel als ‘Constellation’ duidt aan hoezeer de drie op elkaar zijn ingespeeld; er wordt een weliswaar hevig deinende, maar perfecte symbiose gecreëerd tussen het drumwerk, de synths en de saxofoon. Een heerlijk nummer om mee de ruimte in gelanceerd te worden. Het daaropvolgende ‘Fall Into Water’ biedt de rust om de aarde te observeren, waarna bij ‘High Szun’ de chaos weer uitbreekt. Zo golft het heen en weer op de plaat, tot aan het ruim twaalf minuten lange slot- en titelnummer toe. Gelukkig leggen de heren genoeg variatie in hun spel, want anders ligt het gevaar van eentonigheid en verveling toch op de loer. En daar hoop je natuurlijk niet op wanneer je een reis door de ruimte wilt gaan maken.
Recensent:Ronnie Weessies Artiest:Szun Waves Label:Leaf Label
Cover Peluche - Unforgettable

Peluche - Unforgettable Peluché zijn de pioniers van het muzikale genre Trip Jam waar latin, funk,...

Cover Paceshifters - Live In Concert '17

Paceshifters - Live In Concert '17 Wat doe je als je ruim tien jaar bestaat, vier studioalbums op zak hebt,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT