RECENSIE: BJ Baartmans - Verzamelaar

Baartmand
recensie cijfer 2018-11-26 Gewoon goede Nederlandstalige popmuziek. Dat is de nieuwe plaat, genaamd Verzamelaar, van BJ Baartmans. Het album is een verzameling nummers die de muzikant tussen zijn andere releases door heeft geschreven maar niet eerder door hem zelf zijn uitgebracht. Desondanks is het samen één geheel en een prima plaat geworden.

BJ Baartmans is al twintig jaar lang artiest en werkt als producer voor andere artiesten. Hij maakt zowel Nederlandstalige als Engelse muziek maar op Verzamelaar zijn alleen Nederlandstalige liedjes te vinden. Normaal gesproken maakt hij vooral blues- en folksmuziek maar op deze plaat voert pop de boventoon. Hoewel hij nog redelijk onbekend bij het grote publiek is, heeft BJ Baartmans dus al een hele carrière achter zich.

De cover van de plaat is een beschilderde gitaar. Dit laat uitstekend de sfeer en muziek van de plaat zien. De nummers zijn creatief, origineel en hebben veel karakter door de unieke teksten van BJ Baartmans. De Brabander vertelt met zijn liedjes verhalen en doet dit uitstekend. De titel van het album is Verzamelaar en betekent zowel een verzameling liedjes als de manier hoe de muzikant naar zichzelf kijkt, namelijk als een verzamelaar van woorden en geluid.

Het openingsnummer van de plaat, ‘Boek’, is geïnspireerd op de tekst ”you can't judge a book by looking at the cover”. Het nummer strijdt tegen oppervlakkigheid door gebruik te maken van verschillende metaforen. Het dwingt je om verder te kijken dan het eerste gezicht omdat je nooit weet wat ergens achter ligt. Zo zingt BJ Baartmans: ”je weet niet hoe het huis voelt hoe fraai het dan ook ligt”. Ook de andere nummers van de plaat zijn erg goed en verspreiden een boodschap. De teksten lijken gedichten en de nummers zitten erg goed in elkaar.

Het album Verzamelaar kent maar liefst drie instrumentale nummers. Hiermee laat BJ Baartmans zien dat hij niet alleen maar hele goede teksten schrijft, maar ook geweldige muziek maakt. Hij onderscheidt zich hierdoor van andere Nederlandstalige artiesten. Kortom, een prima plaat met goede muziek en mooie teksten.
Recensent:Linda Kremer Artiest:BJ Baartmans Label:Continental Record Services
Cover Ed Motta - Too Slow To Disco Brasil

Ed Motta - Too Slow To Disco BrasilEen voordeel van het recenseren van albums die al wat langer liggen, is dat...

Cover Hanna Paulsberg Concept - Daughter Of The Sun

Hanna Paulsberg Concept - Daughter Of The Sun Je hebt van die avontuurlijke jazz met ingewikkelde partijen, een druk...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT