RECENSIE: Lydmor - I Told You I`d Tell Them Our Story

Lydmor
recensie cijfer 2018-11-15 De Deense singer-songwriter en producer Jenny Rossander, zal in Nederland nog maar weinig belletjes doen rinkelen. Tenzij je deze Lydmor eerder dit jaar tegen kwam op Eurosonic of Vestrock. Ze liet zeker op die eerstgenoemde een verpletterende indruk achter en hoewel de eerste twee albums van de uit Kopenhagen afkomstige zangeres niet in Nederland verschenen, kwam onlangs haar derde album uit. I Told You I`d Tell Them Our Story is haar Nederlandse debuutplaat. Het album heeft niet zijn oorsprong in Denemarken, maar in China. Dat komt zo. In 2016 stortte zo`n beetje alles in het leven van Lydmor in. Ze besloot alles achter zich te laten en te verhuizen naar metropool Shanghai. Die stad vormde de inspiratie voor haar album en je hoort het ritme van de grote stad, van chaos tot orde, van liefdevol tot kil en licht tot donker, terug op deze electropopplaat.

Een drukke bedoening dus? Klopt, en de plaat is voorbij voordat je het weet. Vluchtige kauwgumballenpopliedjes dus? Verre van dat. Sterker nog de dromerige electropoptracks kennen veel afwisseling, zijn uitermate dik geproduceerd, de beats en synthklanken zijn sensueel, uitermate dansbaar en schreeuwen om een livesetting. Wonderlijk genoeg krijgt Lydmor het voor elkaar om geen klinische popliedjes te maken, maar muziek en teksten waar meer gevoel en boodschap in zit dan waar het gros van de electropopmuziek over struikelt.

De smaken die het album rijk is hoor je goed terug in ‘Killing Time’. Je hoort de chaos en drukte van de stad terug in het refrein, terwijl de coupletjes juist gevoelig, liefdevol en rustig zijn. De aangename, fluwelen fluisterzang draagt zeker aan dat laatste bij, terwijl de synths en beats het spannend houden. Dat geldt eveneens voor ‘Claudia’ dat als single verscheen. Het is best gewaagd te noemen dat je een stuk spoken word in een single verpakt en het geheel een sensuele aanvang geeft, om vervolgens uit te bouwen naar zwaar overstuurde synths. Waar de popscene vooral in hapklare brokken grossiert, heb je aan een single als ‘Claudia’ dus een slechte. De liefhebber van wat complexer werk en meer uitdaging, zal er echter van smullen.

‘Soft Islands’ vormt het onverwachte hoogtepunt van het album. De dromerige entree wordt in het eerste deel volledig uitgebouwd, maar veel verder dan wat langzaam voorbijtrekkende beats en claps lijkt het niet te komen. Heel ver op de achtergrond hoor je echter langzaam aanzwellende synths, ze lijken weggelopen uit een hardcoretrack. Onrustig doorbreken ze de serene sfeer. Het enige waar je dan nog op wacht is de drop, en laat die nou net uitblijven. In plaats daarvan vermengen de twee tempo`s zich op aanstekelijke wijze.

Zo weet Lydmor je steeds weer te verrassen, zonder daarbij de toegankelijkheid van een popsong te verliezen. Dit maakt I Told You I`d Tell Them Our Story een van de betere electropopplaten van 2018. En dan bedenken dat deze veelbelovende dame 21 november “slechts” in de kleine zaal van Paradiso staat. De uitgelezen mogelijkheid om Lydmor nog van heel dichtbij te kunnen zien.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Lydmor Label:News
Cover Bokante & Metropole Orkest - What Heat

Bokante & Metropole Orkest - What HeatHet project achter het album What Heat is een extreme culturele en genre...

Anemone

Anemone (NL) - Silver Star Soms hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld. Dan mag het ook gewoon goed...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT