RECENSIE: Bokante & Metropole Orkest - What Heat

Bokante
recensie cijfer 2018-11-28 Het project achter het album What Heat is een extreme culturele en genre overschrijdende verkenning. Michael League is vooral bekend als bandleider van het jazzgezelschap Snarky Puppy. Onder de noemer van Bokante brengt hij de Caribische zang van MalikaTirolien samen met een aantal gerenommeerde muzikanten die kunnen putten uit ervaring met onder andere Paul Simon, Sting, Yo-Yo Ma, Karl Denson en Vasen. Dit mengelmoes wordt aangevuld met het Metropole Orkest onder leiding van Jules Buckley.

Op What Heat hoor je de muziek alle hoekjes van bestaande genres opzoeken. Zo kan het dat ‘Chambre A Echos’ binnen haar zeven minuten enkele verschillende geluiden laat horen. Redelijk aan het begin doet het denken aan de blues van Billy Holiday, maar later wordt het experimentele jazz en aan het einde lijkt het meer een Arabisch project waarbij het Metropole Orkest een laagje toevoegt in de stijl van de orkestrale begeleiding van Khalid.

Regelmatig sijpelt de blues door de ritmes. Het kalebas- en gitaarritme van ‘La Maison En Feu’ is zo’n moment. Zangeres Tirolien heeft hier een beetje rap-achtige manier van zingen. Het Metropole Orkest doet eveneens een Arabisch sausje over het ritme. Doordat de drums stug in een snel tempo doortikken komt er een typische techno cadans in het nummer.

What Heat stroomt over van ambitie. Het is duidelijk dat hier een stevige groep muzikanten samen muziek aan het opnemen is. Alles lijkt te kloppen in het experiment. Het enige wat ontbreekt is de emotie die wereldmuziek juist haar kracht moet geven. De muziek is knap bedacht door deze hoog geschoolde muzikanten. De plaat wekt echter geen moment een verre belevingswereld tot leven. Daar is de muziek net te schoon voor en is het allemaal net te goed bedacht.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Bokante & Metropole Orkest Label:Pias
Celebrate

Town of Saints - CelebrateHoe zouden we ons gedragen als morgen opeens de wereld vergaat? Dat is het...

Cover Lydmor - I Told You I`d Tell Them Our Story

Lydmor - I Told You I`d Tell Them Our Story De Deense singer-songwriter en producer Jenny Rossander, zal in Nederland nog...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT