RECENSIE: Walk The Moon - What If Nothing

WTM
recensie cijfer 2018-02-06 Het is alweer vier jaar geleden dat Walk The Moon een megahit scoorde met ‘Shut Up And Dance’. Het zomerse liedje alleen al heeft zo’n 850 miljoen streams en gaf Walk The Moon een enorme boost. Ondanks de groeiende populariteit en vele boekingen was de weg naar het derde album hobbelig. De dood van een familielid, een blessure, onderlinge spanningen… de band begon te twijfelen of het wel ging lukken. Uit deze onzekerheid kwam de albumnaam What If Nothing voort. Wat als het niets is?

Met What If Nothing laat de band het rooskleurige, mierzoete feel-good gehalte een beetje achter zich liggen. Het is een slimme keuze. Na een hitje zoals ‘Shut Up And Dance’ had Walk the Moon een tragisch eendagsvliegje kunnen worden. Het debuutalbum had ‘Anna Sun’, het tweede album had de kracht om de carrière van de jongens te maken of breken en had gelukkig de megahit ‘Shut Up And Dance’ en ‘Work This Body’ op de tracklist. Een knaller van dat kaliber zit er deze keer niet bij, maar ‘One Foot’ en ‘Kamikaze’ gaan goed in de hitlijsten; een prima score voor de band. Dit derde album is beslissend voor de toekomst van Walk The Moon.

Voor de trouwe fans is er meteen een ‘klassiek’ Walk The Moon nummertje: ‘One Foot’. Met hier en daar een “oh!” en een “hey!” en een catchy gitaartje is het niet het meest inspirerende nummer op de plaat, maar wel de grootste hit. Het volgende nummer ‘Surrender’ heeft een bekende synthwave beat, die na de populariteit van de Netflix-serie Stranger Things opeens weer in de mainstream belandde. Nummers als ‘Surrender’ voegen toe aan het futuristische geluid van What If Nothing. ‘Sound Of Awakening’ doet lichtelijk denken aan het iconische ‘In The Air Tonight’ van Phil Collins: de focus ligt eerst op een stem met veel echo en pas als de drums toegevoegd worden barst het los. Het nummer is met 6 minuut 16 een uitzondering van de standaard radionummers. Met ‘Sound Of Awakening’ doet Walk The Moon een goede poging om een episch werk neer te zetten, inclusief junglegeluiden en een terugkerend mantra “The distance and the difference between us is just illusion”.

Met What If Nothing neemt Walk The Moon een duik in het ondiepe. Niet alle nieuwe ideeën slaan aan, maar Walk The Moon neemt risico’s en dat is meer waard. Gelukkig deed de band geen derde poging om een oppervlakkig hitplaatje eruit te persen. What If Nothing is een jeugdige plaat van een band die langzaam volwassen aan het worden is.
Recensent:Joëlle Koorneef Artiest:Walk The Moon Label:RCA
Cover Dream Wife - Dream Wife

Dream Wife - Dream Wife Dream Wife is een all-girl indiepunk band uit Brighton. Begin 2018 bracht...

Leyya

Leyya - Sauna ”Today we listen to piano-based band Leyya, they bring in some...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT