RECENSIE: The Haunted - Strength In Numbers

Haunted
recensie cijfer 2017-10-13 Nergens lijken zoveel wisselingen in bandleden te zijn als in metalbands. De Zweedse metalformatie The Haunted is hier geen uitzondering op en kent ook zijn aandeel in ledenwisselingen sinds het ontstaan in 1996. Oorspronkelijk bestond de band uit drie leden afkomstig van de wereldberoemde death metal kracht At The Gates, te weten: Jonas Björler op bass, Anders Björler op gitaar en Adrian Erlandsson op drums. Jonas is nog altijd aanwezig, Anders heeft de band officieel verlaten in 2013 en Adrian is in 2014 weer terug gekomen na een afwezigheid van 14 jaar. Daarnaast maakte zanger Marco Aro zijn terugkeer in 2014, en werd het album ‘Exit Wounds’ uit dat jaar getekend door een haastig wederzien van vrienden die elkaar weer opnieuw moesten leren kennen.

Strength In Numbers is het tweede album van de huidige line-up, die in 2014 tevens aangevuld werd met gitarist Ola Englund, maar nummer negen in de discografie. Voor deze release besloten ze meer tijd te nemen voor het schrijfproces, betrokken ze Englund meer hierin en vonden ze het belangrijk om vooral niets te haasten. De rest van de band mocht natuurlijk ook ideeën blijven aandragen, waardoor het deze keer daadwerkelijk een democratisch product is. Het is een product waarin te horen is dat iedereen er achter staat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld nu-metalmiskleun Unseen, die ruim 10 jaar te laat was. De band heeft een aantal schijnbewegingen gemaakt in de discografie, maar deze plaat is met recht raak te noemen.

De plaat opent met een instrumental genaamd ‘Fill The Darkness With Black’, die de spanning opbouwt en de toon weet te zetten voor de krachtige track ‘Brute Force’. De titel liegt er niet om en levert een nummer dat balanceert tussen thrash en death metal en ware mokerslag is voor de basdrumpedalen. Marco Aro klinkt furieuzer dan ooit met teksten als “Should I kill myself, or everyone else around me?”. ‘Spark’ is de vonk die een zekere groove losmaakt in de band, maar tevens meer melodie in de mix gooit. Muzikaal doet het een beetje denken aan Killswitch Engage.

‘Preachers Of Death’ kent een stoomwals van een gitaarmuur, die afgewisseld wordt met Opeth-esque melodieën. De titeltrack en ‘Tighten The Noose’ kennen eveneens diezelfde mix van melodie, thrash en death metal en voeren het tempo lekker op. Totdat ‘This Is The End’ komt en er een dosis stonerrock tegenaan gooit, met een logge, maar solide en stevige riff die bruut is op zijn eigen manier. Slayer is te bespeuren in ‘The Fall’ en ‘Means To An End’, maar kennen beide hun eigen melodieuze twist om The Haunted op zichzelf te laten staan. Opmerkelijk is afsluiter ‘Monuments’ te noemen, die laat horen dat heavy en bruut niet altijd snel hoeft te zijn. Daarin is duidelijk af te lezen dat The Haunted zijn vak wel verstaat; ze weten op Strength In Numbers bruut gitaargeweld te verweven met melodie, en dit ook onderling in de songs verder af te wisselen.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:The Haunted Label:Century Media
Cover Dead Lord - In Ignorance We Trust

Dead Lord - In Ignorance We Trust Dead Lord is een rockband die duidelijk zijn roots heeft gevonden in de...

Dagoba

Dagoba - Black Nova Na een personeelswisseling in 2016, waarbij niet alleen voor de tweede keer...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT