RECENSIE: Parov Stelar Trio - The Invisible Girl

Cover Parov Stelar & Band - The Invisible Girl
recensie cijfer 2013-05-23 Even wachten na het uitbrengen van een dubbel-cd? Welnee joh, nergens voor nodig. Althans, als je Parov Stelar heet. Bracht de Oostenrijker vorige plaat nog uit met zijn hele band, ditmaal vormde hij samen met een saxofonist en trompettist een drietal: het Parov Stelar Trio en ongeveer een jaar na de release van The Princess ligt er dus een nieuwe schijf.

Dat album, The Invisible Girl brengt overigens niet veel anders dan dat Parov brengt met zijn hele band. Met dien ter verstande dat de zang meer gesampled is (niemand zingt in dit trio) en dat de piano een begeleidend instrument is geworden (want niemand speelt piano). Dat zowel zang als piano toch opduiken heeft te maken met gastoptredens, maar dat terzijde.

In ieder geval krijgen Jerry Di Monza en Max the Sax, respectievelijk trompettist en saxofonist, flink de ruimte op The Invisible Girl. Minutenlang soleren de mannen alsof ze in een Frans metrostation staan en dat is genieten.

Parov Stelar zelf laat zich als vanouds vooral gelden als componist en als de maker van de complete ondergrond, bestaande uit een dansbare beat en samples met een onduidelijke achtergrond. Ja, ergens uit de jaren ’20 en ’30, maar het hoe en wat blijft volledig boven de markt hangen.

Dat maakt voor het album overigens niet veel uit. Net als op The Princess schotelt Parov ons heerlijk dansbare zomerhitjes voor die, ondanks dat ze eigenlijk weinig om handen hebben, toch een zeker vernuft ten toon spreiden. Jammer is echter dat de mooie rustige nummers, die Parov ook zeker kan maken, niet op het album voor komen.

Bovendien is het trucje van de Oostenrijker inmiddels wel een beetje bekend, maar anderzijds moet je een goed team nooit veranderen. Niet verwonderlijk is dan ook dat Parov telkens uit dezelfde vijver vist, zowel qua opzet van nummers als qua mensen waarmee hij werkt. Dit trio is daar een uithangbord van. Komende zomer gaat Stelar weer met zijn hele band op pad. En het is te hopen dat er ook een paar nummer van The Invisible Girl over de Europese weides zullen schallen.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Parov Stelar Trio Label:Painted Dog Records
Cover Macklemore & Ryan Lewis - The Heist

Macklemore & Ryan Lewis - The HeistIn Amerika stond het duo Macklemore & Ryan Lewis al geruime tijd hoog...

Cover Rokia Traoré - Beautiful Africa

Rokia Traoré - Beautiful Africa Rokia Traore is een van de grootste zangeressen van Mali. Beautiful Africa...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT