RECENSIE: Rokia Traoré - Beautiful Africa

Cover Rokia Traoré - Beautiful Africa
recensie cijfer 2013-05-10 Rokia Traore is een van de grootste zangeressen van Mali. Beautiful Africa is alweer het vijfde album uit haar carrière en daarop zet ze de eerder ingezette lijn voort. Dat de verwachtingen hoog liggen bleek al uit haar boeking voor mainstage op Glastonbury. Deze verwachtingen worden op de plaat echter gemakkelijk waargemaakt. Traore zingt wederom prachtig en schittert dankzij een subtiele productie. Deze was in handen van John Parish die zijn ervaring met PJ Harvey, Eels en Tracy Chapman fantastisch vertaald naar het Afrikaans geluid.

Dit geluid balanceert op de grens tussen traditionele Afrikaanse ritmes en westerse rock. Zo neuriet ‘Sikey’ lange tijd heerlijk door totdat er ineens een vurig solo uitgegooid wordt. Verder hebben de nummers een traditionele singer-songwriter structuur. Daarbij wordt alles gezongen in de traditionele Malinese taal. Alleen ‘Beautiful Africa’ vormt daar een uitzondering op. In dit nummer stapt de zangeres even over op het Engels en Frans. De verhalen blijven ook in een vreemde taal boeien.

De hoofdrol is echter weggelegd voor Mamah Diabate op de N’Goni. De traditionele Malinese gitaar heeft een prachtig geluid. Regelmatig jengelt het instrument op hoge toon op de achtergrond. Als Traore daar dan krachtig tegenin zingt levert dat een heerlijke resultaat op. Diabate zorgt er ook voor dat de nummers een dromerig karakter mee krijgen. Dankzij zijn aangenaam gejengel sleept Beautfiul Africa je voortreffelijk mee.

Met Beautiful Africa bevestigt Rokia Traore nogmaals haar naam als een van de beste Malinese zangeressen. Hoewel het land politiek nog steeds een grote chaos is lijkt het erop dat de rijke Malinese muziek meer en meer acceptatie vindt op de mainstream podia. Rokia Traore gaat, met zo’n degelijk album op zak, tijdens Glastonbury er ongetwijfeld voor zorgen dat meer mensen fan worden van deze stijl.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Rokia Traoré Label:Warner Music Benelux
Cover Parov Stelar & Band - The Invisible Girl

Parov Stelar Trio - The Invisible GirlEven wachten na het uitbrengen van een dubbel-cd? Welnee joh, nergens voor...

Cover Bombino - Nomad

Bombino - Nomad Probeer je voor te stellen dat Jimi Hendrix uit Nigeria zou komen. Het zou...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT