RECENSIE: Zagar - Light Leaks

Cover Zagar - Light Leaks
recensie cijfer 2013-05-13 Een album uitbrengen, op tournee gaan en vervolgens weer snel de studio in. Veel bands volgen dit patroon, maar Žagar uit Boedapest pakt het anders aan. Met Cannot Walk Fly Instead uit 2007 kwam er na vijf jaar eindelijk een opvolger van het debuut. De pauze tot Light Leaks is zelfs nog een jaar langer. Het recept is desalniettemin hetzelfde. Een allegaartje van allerlei soorten elektronica, rock en pop waarbij het niveau dat de Hongaren halen zeer verschillend is.

De onheilspellende ambient van het openingsnummer is sterk. De vrolijke aspecten van de voorgaande albums zijn hier niet in te herkennen, maar dat weet Žagar snel recht te zetten. De eerste single, ‘Space Medusa’, is lekker wegluisterende elektronica waarin het vijftal laat horen dat ze het maken van een pakkend refrein onder de knie hebben. Het knappe eraan is dat ze dit weten te bereiken met dromerige zang. Door het frisse spel van toetsenist Balázs Zságer krijgt de muziek een opgewekt karakter.

Vervolgens gaat het mis. ‘Computer Define Love’ toont nog maar eens aan dat slechts weinig muzikanten goed om kunnen gaan met Auto-Tune. Het kan echter nog slechter. Het reggaenummer ‘Outsiders’ voelt geforceerd aan. De scratchpartij van DJ Boogie voegt net als in vele andere nummers niets toe en het krijgt helemaal een afgezaagd karakter als rapper MAD-X zijn intrede doet onder begeleiding van een trompetmelodietje.

Žagar weet echter ook positief te verrassen met experimenten. De robotstemmen van Daft Punk krijgen gezelschap van house-invloeden en sound effects die het geheel een buitenaards karakter geven in ‘Backup Your Soul’. Het kwintet weet ook spookhuisgeluiden, elektronicagefreak en een gitaarlijntje dat aan spaghettiwesterns doet denken in één nummer te proppen en het nog goed te laten klinken ook. Dat experiment kan ook misgaan. De aan Pink Floyd refererende psychedelische keyboardklanken in ‘Toybox On The Shelf’ krijgen een misplaatste beat mee.

Light Leaks is met 72 minuten te lang. Dit had Žagar makkelijk kunnen voorkomen door de mindere nummers te schrappen. Zo zou een fantastisch nummer als ‘Supernova Echoes’ ook beter tot zijn recht komen. Dit nummer kan tippen aan DJ Shadow ten tijde van Endtroducing…... Een lome sfeer, goede voice samples en DJ Bootsie die hier de show steelt door alles feilloos in elkaar over te laten lopen. Wanneer Žagar het songfestivalgedeelte van de muziek laat varen, moet er meer mogelijk zijn dan dit allegaartje.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Zagar Label:Bertus
Cover Bonobo - The North Borders

Bonobo - The North BordersNa een productieve periode van Burial en Four Tet treedt een andere grote...

Cover Outlandish - Warrior//Worrier

Outlandish - Warrior//Worrier Waqas Ali Qadri, Isam Bachiri en Lenny Martinez vormen samen al ruim 15 jaar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT