RECENSIE: Mister Lies - Mowgli

Cover Mister Lies - Mowgli
recensie cijfer 2013-05-23 De opkomst van het internet heeft inmiddels al talloze producers opgeleverd die als tiener begonnen zijn in hun slaapkamer. Mister Lies is de volgende in het rijtje. Zijn debuutalbum Mowgli komt uit op Lefse, dat een aantal jaar geleden met het debuut van Neon Indian belangrijk was voor de chillwave. De hype rond dit genre is alweer een tijd voorbij, maar er zijn elementen van terug te horen bij de jonge Amerikaan. Nick Zanca, zoals hij in het dagelijks leven heet, heeft de vrijheid genomen om allerlei soorten elektronica aan bod te laten komen. Dit levert een gevarieerd half uur aan prima muziek op.

‘Ashore’ doet denken aan een andere bekende naam die debuteerde bij Lefse. De moderne R&B van het openingsnummer heeft veel weg van wat How To Dress Well doet: het genre ontleden tot op de beat. Dit is het startpunt om verder te werken aan muziek die onbezorgdheid uitstraalt. Zanca maakt zich nergens druk over. Toch maakt hij een fout door er vette synths aan toe te voegen. Het verpest de voor het gehele album kenmerkende laidback sfeer. De beats zijn op meerdere nummers weliswaar uptempo, maar door de aankleding blijft de sfeer behouden.

Zanca maakt hier en daar de verkeerde keuzes. Het selecteren van stemsamples had meer aandacht verdiend. ‘Dionysian’ maakt een te opzichtige knik naar Burial met een voor hem typerende stem. De early dubstep-beat van het nummer doet namelijk in een eerder stadium al denken aan de Britse grootheid. Het neigt naar een imitatie en dat zou geen enkele artiest moeten doen. Hoe het probleem op te lossen is, laat Mister Lies zelf horen op ‘Hounded’. Zangeres Aleksa Palladino van Exitmusic verzorgt de vocalen op het beste nummer van Mowgli. De beat klinkt onlogisch, maar is het niet. Hier legt Zanca vele lagen overheen, waarbij vooral de hoge, lange tonen een mooie combinatie vormen met de zware stem van Palladino. Mister Lies is zo’n artiest om in de gaten te houden.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Mister Lies Label:Eigen Beheer
Cover Terror - Live By The Code

Terror - Live By The CodeWat maakt nu een goede hardcore band? Daar zullen de meningen flink over...

Cover Finntroll - Blodsvept

Finntroll - Blodsvept Het Finse Finntroll wordt sinds haar ontstaan eind jaren negentig op één...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT