RECENSIE: Ethan Johns - If Not Now Then When?

Cover Ethan Johns - If Not Now Then When?
recensie cijfer 2013-04-18 Ray LaMontagne, Tom Jones, Rufus Wainwright, Ryan Adams, Laura Marling, Kings Of Leon en Crowded House. Zo maar een aantal artiesten van wie Ethan Johns een album geproduceerd heeft. Ethan Johns is een absolute grootheid als het gaat om produceren (hij won in 2012 de Brit Award voor Best British Producer). De rol van producer zit ‘m in zijn bloed, want zijn vader is producer Glyn Johns (Rolling Stones, Beatles, Bob Dylan) en zijn oom is de recent overleden producer Andy Johns (Led Zeppelin, Rolling Stones, Free). Een familie van succesvolle producers dus.

Ethan Johns is naast producer ook muzikant, want regelmatig neemt hij het overgrote deel van de instrumenten voor zijn rekening op de platen die hij produceert. Zo ook op zijn debuut plaat If Not Now Then When?. Het werken met de ‘groten der aarde’ in de muziek heeft Ethan Johns niet te onzeker gemaakt om een eigen album uit te brengen. Gelukkig maar;Johns is weliswaar geen geweldig zanger, maar liedjes schrijven en componeren kan hij erg goed! Op het album worden bijdrages geleverd door Ryan Adams, Bill Wyman en Laura Marling en zijn vader heeft het album gemixt.

Zijn zang is overigens ook niet heel erg slecht, maar het is geen Ryan Adams zullen we maar zeggen. Het is in ieder geval niet storend. Dat komt ook wel door de liedjes, want Johns zingt geen liedjes die hij niet kan zingen. Het is allemaal ingetogen, melodieus en melancholisch. Soms is het heel klein zoals bijvoorbeeld albumopener ‘Hello Sunshine’; een mooi liedje met akoestisch gitaar en een beetje mellotron. Soms wat steviger zoals ‘Morning Blues’ of het rockende ‘Don’t Reach Too Far’. Muzikaal gezien zit het elk nummer goed in elkaar; Ethan Johns neemt het gros van de instrumenten voor zijn rekening, geholpen door enkele van zijn muzikale vrienden.

Enkele echte pareltjes zijn er ook te vinden op If Not Now Then When?. ‘The Turning’ is een nummer over het einde van de wereld (“The silence will be beautiful”). Geen vrolijk nummer dus. De tekst is prachtig, net als de melodie. De percussie/drums en geluidseffecten zijn heel onheilspellend en zet de tekst extra kracht bij. ‘Whip Poor Will’ is een liedje over een Amerikaanse vogel, door veel artiesten bezongen, en een mythisch wezen in verschillende legendes. Een prachtig nummer.

Ethan Johns heeft met If Not Now The When?’ een prachtige plaat gemaakt. Helaas is dit een album dat slechts door enkelen gehoord (en gewaardeerd) zal worden; het lot van de onbekende muzikant. Recent trad Ethan Johns op in een halfvolle Spiegelbar van Tivoli, waar hij zijn kwaliteiten ook live etaleerde. Een geweldig producer,geweldig muzikant en top debuut!
Recensent:Rients Kuik Artiest:Ethan Johns Label:Eigen Beheer
Cover Tegan & Sara - Heartthrob

Tegan & Sara - Heartthrob Tegan And Sara is een duo dat bestaat uit de eeneiige tweeling Tegan Rain...

Cover Tracer - El Pistolero

Tracer - El Pistolero De albumhoes, met daarop een doodshoofd met een sombrero en twee pistolen, en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT