RECENSIE: Gerasene Pigs - Dry Hopping

Cover Gerasene Pigs - Dry Hopping
recensie cijfer 2013-04-13 Een beetje op de hoogte van de wonderen van Jesus? De duivelsuitdrijving bij het dorpje Gerasa? Niet? Welnu, volgens de Bijbel zorgde Jezus ervoor dat een door demonen bezeten man weer rust vond door de demonen uit te drijven. Deze demonen zochten hun heil in een kudde varkens, tweeduizend in totaal. De bezeten varkens stortten van een klif en verdronken allemaal. Althans dat zegt de Bijbel, de vier leden van een Belgische rockabillyband beweren dat er vier varkens overleefden en die vier varkens zijn heden ten dage de Gerasene Pigs. Een goed verhaal om zo je bandnaam te kiezen. Het zegt meteen genoeg over wat we kunnen verwachten van de band. Rauwe gekte die als een bezetene door de strot geduwd wordt.

Het nieuwe album Dry Hopping biedt met negen tracks in een minuut of twintig een potje onvervalste rockabilly, overigens vermengd met een snufje country, een streepje Tex-Mex en wat rootselementen. Een ideale mix om je brave, nog niet al te spannende avondje wat peper in de reet te steken. Het geeft je meteen zin om een avondje door te halen en het rijk vloeiende bier niet alleen te drinken, maar ook in het rond te smijten. Gezellig!

Met de uiterst dansbare opener ‘Lazy But Efficient’ zet Dry Hopping de toon. Het doet denken aan een band als Stray Cats van Brian Setzer. De kleine variatie die de band gebruikt voor de songs zorgt dat zo`n vergelijking meteen weer de kast in kan als het circusachtige ‘Rabbis In Disguise’, het vuige ‘Urge’ of het prettige fuifnummer ‘Shavin’ Johnson’ voorbij komt.

Maar de pogingen tot variatie ten spijt, de grote valkuil in het genre van de Gerasene Pigs is dat een album na verloop van tijd verandert in achtergrondmuziek voor een drukke, rumoerige kroeg. Die valkuil komt op Dry Hopping hier en daar om de hoek kijken. Een voorbeeldje is een simpele track als ‘Lugar De Perdicion’, die er bijna voor zorgt dat een lekker stampende en rechttoe rechtaan track als ‘Run’ niet op waarde geschat wordt. En dat is jammer, want hoe je het ook bekijkt, je moet de Gerasene Pigs nageven dat de energie er op Dry Hopping vanaf spat. Ze moeten met dit materiaal dan ook in staat zijn om zonder enige moeite het live-publiek aan hun voeten te krijgen.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Gerasene Pigs Label:Eigen Beheer
Cover Querist? - Happy Birthday E.P.

Querist? - Happy Birthday E.P.Rob Nakken is bassist van The Light Parade en de helft van het producersduo...

Cover Chinese Man - Live À La Cigale

Chinese Man - Live À La Cigale Het Franse Chinese Man verwierf vooral bekendheid doordat single ‘I’ve Got...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT