RECENSIE: Paul Kalkbrenner - Guten Tag

Cover Paul Kalkbrenner - Guten Tag
recensie cijfer 2013-03-25 Soms levert iemand een prestatie die hij later haast niet kan overtreffen. De Duitse DJ Paul Kalkbrenner zette met zijn broer Fritz zo’n prestatie neer in de vorm van het nummer ‘Sky And Sand’. Dit nummer vormde een onderdeel van de Soundtrack van Berlin Calling, de film uit 2008 waarin Paul ook nog eens de hoofdrol speelde. Kalkbrenner kreeg met zowel de cd als de film de wereld aan zijn voeten.

Het blijkt echter dat de bekende hit niet geheel representatief is voor de rest van het werk van Paul Kalkbrenner. Dit is vaak veel kaler en repetitiever van opzet. Dat blijkt ook weer bij het luisteren van zijn nieuwe album Guten Tag. Tijdens het hele korte intro ‘Schnurbi’ krijg je heel kort de tijd om te wennen aan het feit dat er muziek op staat, want Kalkbrenner is vooral van de beukende bassen. Gelukkig weet hij genoeg melodie in zijn materiaal te verwerken om het geheel interessant te maken voor een luisteraar die zich niet op een dansvloer bevindt. Het samenspel tussen beukende beat, doordachte opbouw en melodie is met name zeer goed terug te horen in zijn single ‘Das Gezabel.’

En zoals al aangekondigd: Voor de mensen die verwachten een hit album te draaien zal het even wennen zijn. Echte hits staan er buiten ‘Das Gezabel’ eigenlijk niet op. Op het eerste gehoor lijkt het geheel wat saai en repetitief, maar uiteindelijk is die saaie en repetitieve bas wel hetgeen wat zijn muziek maakt tot wat het is. Ja, het is repetitief, maar Kalkbrenner is kundig genoeg er voor te zorgen dat er genoeg spanning en variatie in de nummers aanwezig is om het toch interessant te houden. Hij weet met kleine veranderingen binnen zijn nummers de luisteraar aan zich te binden en naar de kleine climaxen te leiden. En dit geldt niet alleen binnen de nummers. Ook tussen de nummers door weet hij de aandacht van de luisteraar vast te houden door slim gebruikt te maken van kleine nummertjes die hij inzet als een soort van intro’s. Is er dan ook iets negatiefs aan dit stuk werk waardoor het niet boven zijn eerdere werk uitkomt? Jazeker, ‘Globale Gehung’ is een waardeloos nummer, met een slechte sample uit de tv serie Airwolf. En het geheel is niet vernieuwend genoeg om het stempel classic te krijgen. Afsluiter ‘Das Gezabel De Luxe’ daarentegen is wel van dit classic kaliber. Wat is dit een heerlijk dikke versie van het al lekkere origineel.

Misschien gaat Paul Kalkbrenner zijn hit nooit overtreffen qua populariteit, maar op Guten Tag staan genoeg vloervullers voor een goede feestavond. En als de DJ het dan ook nog eens voor elkaar krijgt het geheel in een voor thuis goed luisterbare plaat af te leveren is er toch genoeg reden je hier eens aan over te geven.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Paul Kalkbrenner Label:News
Cover Funeral For A Friend - Conduit

Funeral For A Friend - ConduitEen hergeboorte mogen we het niet noemen, aldus Matthew Davies-Kreye, zanger...

Cover The History of Apple Pie - Out Of View

The History of Apple Pie - Out Of View Toen bekend werd dat The History Of Apple Pie op het nieuwe Nederlandse...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT