RECENSIE: Mekon - Piece Of Work

Cover Mekon - Piece Of Work
recensie cijfer 2013-03-19 Begin jaren ’80 viel de legendarische band Throbbing Gristle uit elkaar. De oprichters van Industrial Records, en daarmee zeer bepalend voor het genre industrial, maakten expliciete muziek en zagen een band als een totaalconcept. Genesis P-Orridge en kunstenaar Peter Christopherson startten een nieuw project genaamd Psychic TV. Laatstgenoemde is ook te horen op het nieuwe album van één van de andere artiesten die onderdeel uitmaakten van Psychic TV. John Gosling brengt met Piece Of Work voor de vierde keer een album uit onder de naam Mekon. Het is een energieke plaat, maar helaas gaat Gosling niet overal even verfijnd te werk.

‘Sleazy Says’, de samenwerking met Christopherson, is een nummer waarop twee mannen te horen zijn, die hun jongste jaren achter de rug hadden. Het nummer lag al enkele jaren op de planken, daar Christopherson in 2010 overleed. Daarmee heeft het absoluut niet aan kracht ingeboet. De dark ambient bevat zo nu en dan een toon die hoop in zich draagt. Op de andere nummers hanteert de elektronica-producer een ander tempo. ‘Bin Therre’ is een rauwe floorfiller en naar het einde toe worden de industrial-invloeden steeds groter. ‘Hardcore’, met een druk rappende Schooly D, is muzikaal gezien sterk beïnvloed door industrial rock.

De vocale gasten op Piece Of Work hebben niet overal toegevoegde waarde. Zo klinkt Cleo Torrez erg verveeld en lijkt dat wat ze in ‘Wasted Mind’ zingt meer op Duits dan Engels door haar rare accent. Schooly D, in het eerder aangehaalde ‘Hardcore’ behoorlijk sterk, stelt hevig teleur tijdens ‘Saturday Night’. Zijn flow is hier niet slecht, maar lijkt zelfs helemaal weg te zijn. Daarbij maakt Gosling er sowieso een rommeltje van tijdens dit nummer. De vreemde, snerpende geluiden zorgen voor een chaotisch geheel.

Bij Piece Of Work zul je als luisteraar zelf de krenten uit de pap moeten halen. In het ene nummer een funky baslijn, ergens anders een goede beat. Over het geheel genomen zijn er te weinig nummers die overeind blijven. Wellicht is het tijd om elektronica aan een volgende generatie over te laten.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Mekon Label:Bertus
Cover Sven Hammond Soul - Live At Tivoli

Sven Hammond - Live At TivoliDe groep Sven Hammond Soul bracht reeds drie albums uit. Na het live album...

Cover Robert Vincent - Life In Easy Steps

Robert Vincent - Life In Easy Steps Robert Vincent is een Britse singer-songwriter, die na in verschillende...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT