RECENSIE: The Delicate Project - II: The Great Refill

Cover The Delicate Project - II: The Great Refill
recensie cijfer 2013-02-05 Het valt voor een recensent niet altijd mee om een eerlijk oordeel te vellen over een album. Zeker in het geval van The Delicate Project is het lastig om een juiste beschrijving te geven van het album II: The Great Refill, het tweede album van de Amsterdamse band. De plaat staat namelijk vol met eigenwijze muziek die diverse stijlen herbergt. Zo horen we alternatieve rock, progrock, pop en psychedelica.

Door de hoge stem van Gerlov Van Engelenhoven doen de stevigere nummers, zoals ‘The Great Refill’ aan een jaren zeventig rockband als Pavlovs Dog en soms zelfs Rush denken, maar ook net zo makkelijk aan Placebo. Daarentegen vertonen de rustigere liedjes door het transparante, wat lieflijke, karakter enige gelijkenis met de muziek van Tim Knol.

Heel apart in de muziek van de vier heren en één dame is het regelmatig gebruik van de klarinet, die vooral in ‘Rewind’, samen met de gelaagde zang een hoofdrol heeft gekregen. Verder horen we het instrument regelmatig langskomen wat in combinatie met de ingehouden rock voor mooie momenten zorgt.

Het lome ritme van ‘The Gardener And The Raindrop’ doet soms wat loungy aan, maar van Engelenhoven zingt spannend genoeg om het muntje de goede kant op te laten vallen. Hij switcht hierbij tussen praten en gevoelig zingen. ’Nothing Day’ komt wat zenuwachtig over en de zang van Gerlov is hier wat onzeker. Het is duidelijk niet het sterkste nummer op de plaat. Maar het relaxte ‘Genesis’ toont aan dat The Delicate Project het best is in een soort laidback muziek, die in eerste instantie nergens heen lijkt te gaan, maar per draaibeurt haar onderhuidse subtiliteit en spanning prijs geeft.

Gelukkig gaat het rocken de band ook goed af, wat goed hoorbaar is in het van vele tempowisselingen voorziene ‘Day Of Chemistry’, al is ook hier de wat gehaast overkomende zang wat minder dan in de rustige stukken. Daar staan dan weer absolute pareltjes als ‘Day Of Dreams’ en ‘Days Of Darkness’ tegenover, die ook weer uitblinken in open structuren, en in laatstgenoemde zitten soms heftige gitaarerupties. Het contrasteert mooi met het rumba-achtige ritme in het aparte ‘Society And Rose’.

Ondanks een paar kleine onvolkomenheden heeft The Delicate Project aangetoond een aanwinst te zijn tussen de alternatieve bands die Nederland rijk is. Het eigenzinnige karakter van de muziek op deze groeiplaat zorgt dat de band opvalt en het verdient om door een groter (alternatief) publiek opgepikt te worden.
Recensent:Jan Didden Artiest:The Delicate Project Label:Eigen Beheer
Cover Devon Allman - Turquoise

Devon Allman - TurquoiseAls zoon van de legendarische Gregg Allman is ook Devon Allman een van de...

Cover The Pineapple Thief - What We Have Sown

The Pineapple Thief - What We Have Sown Nog maar enkele maanden na All The Wars komt The Pineapple Thief met een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT