RECENSIE: Fatal Smile - 21st Century Freaks

print
mail to friend
Cover Fatal Smile - 21st Century Freaks
recensie cijfer 2012-06-08 ”Welcome To The Freakshow” is het warme welkom waar Fatal Smile ons mee begroet op hun vierde album 21st Century Freaks. In tien jaar tijd hebben ze een goede reputatie opgebouwd en getourd met grootheden als Dio, W.A.S.P. en Queensryche. Daarnaast speelden ze op grote festivals als Sweden Rock, Wacken, Hard Rock Hell. De band komt zelf uit Zweden en valt muzikaal gezien ook perfect in het straatje van de zojuist genoemde bands.

Fatal Smile is misschien nog wel het beste te omschrijven als Mötley Manson, een mix van vettige sleaze heavy metal van de jaren tachtig met de show-elementen van Marylin Manson. Allen gaan ze gekleed in een aparte outfit waar Alice Cooper jaloers op mag worden. Ook hun clips liegen er niet om, zoals wel te zien is in de video van hun eerste single ‘Welcome To The Freakshow’. Het maakt allemaal heel nieuwsgierig naar wat voor een live show deze mannen neerzetten. Ook de bands waarmee ze op tour gaan zijn erg over Fatal Smile te spreken. “I don’t know what the hell these guys are on, they never stop! They´re f*cking crazy!”, aldus Eddie Jackson van Queensryche.

Eens kijken hoe die sfeer zich naar het album vertaald. De eerste drie nummers knallen er stevig in en zijn ook iets heftiger dan we van Fatal Smile gewend zijn. ‘Judgement Day’ haalt het tempo omlaag naar een marcherend ritme. Het is even slikken om dit tempo even voor bijna vijf minuten vast te houden. De gevoelige kant wordt opgezocht in de powerballad ‘Broken Heart’. Het klinkt aardig, maar het liefste hoor je deze freaks all out gaan. Gierende gitaren, pompende drums, krijsende zangers, dat soort dingen.

Die draad wordt gelukkig weer opgepakt met ‘My Private Hell’, die werkelijk alle elementen voor een sterke liveknaller in zich heeft. Dit niveau weten ze vast te houden tot afsluiter ‘For The Last In Line’, een ballade die de plaat niet in de waardigheid afsluit die het verdient. In het geheel van de eerdere nummers werkt het gewoonweg niet. Zeker na een hoogtepunt als ‘Take It To The Limit’, waar ze zichzelf ook echt goed tot een limiet weten te drijven. Al met al staan er op 21st Century Freaks naast een paar missers, voor het merendeel alleen maar sterke nummers. Nummers die voor de verbeelding spreken en goed naar een live-show te vertalen zijn.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:Fatal Smile Label:Bertus
volgende recensie
Cover Joe Satriani - Satchurated - Live in Montreal

Joe Satriani - Satchurated - Live in MontrealIn oktober 2010 brengt Joe Satriani zijn album Black Swans And Wormhole...

Cover Man.Machine.Industry - Lean Back, Relax, And Watch The World Burn
vorige recensie

Man.Machine.Industry - Lean Back, Relax, And Watch The World Burn Bennich, Car Crash Tim, 13 en J.B. Dat zijn de ietwat idiote namen van de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT