RECENSIE: Welle:Erdball - Der Kalte Krieg

Cover Welle:Erdball - Der Kalte Krieg
recensie cijfer 2011-10-24 Soms vraag je jezelf wel eens af hoe bands aan een naam komen. De meest vreemde namen kom je soms tegen. Dit geldt ook voor Welle:Erdball, wat vrij vertaald frequentie of radiogolf betekent. U raadt het al; de band komt uit Duitsland en maakt al sinds 1990 synthesizer pop dat raakvlakken heeft met Kraftwerk, maar daar een flinke dosis toegankelijkheid aan toevoegt. De muziek heeft als basis de geluiden van de aloude Commodore 64, waardoor de muziek soms wel heel minimalistisch klinkt en daardoor de term “bitpop” heeft meegekregen.

In eigen land heeft het viertal een behoorlijke fanschare, maar door het gebruik van de Duitse taal valt het niet mee om elders voet aan de grond te krijgen, al heeft de band in Nederland wel een aardige populariteit. Met Der Kalte Krieg zal deze niet uitgebouwd gaan worden. Dit nieuwe plaatje van het kwartet is slechte een tussendoortje dat vol covers staat en slechts twee totaal nieuwe nummers bevat, aangevuld met twee remixen.

Een slechte plaat is Der Kalte Krieg zeker niet, maar de keuze van de, voor ons Nederlanders meestal onbekende, covers is nogal apart. Als ze al voor ons bekend zijn, dan zijn het hemeltergende nummers waar je als serieuze muziekliefhebber niet mee geassocieerd wil worden. Het meest beroerde voorbeeld hiervan is songfestivalkraker ‘Ein Bisschen Friede’ van Nicole, dat ook in de versie van Welle: Erdball niet om aan te horen is. Skippen dus! Daartegenover staan gelukkig fraaie bewerkingen van ‘Eine Neue Zeit’ (Der Liederkranz) en ‘Vor All Den Jahren’ (Stahlnetz) dat door de uitgespuugde teksten van Hannes Malecki lekker militant overkomen. Verrassend, maar ook tenenkrommend is ‘If You Want To Sing Out’ dat van Cat Stevens afkomstig is. Hier gaat Malecki door zijn vreselijke Engelse uitspraak wel heel erg op zijn bek. Nooit meer doen!

De eigen songs ‘Der Kalte Krieg’ en ‘Deutsche Liebe’ zal de fans van de band ongetwijfeld het meest kunnen bekoren. De nummers zijn lekker snel en dansbaar en laten horen waarom Welle:Erdball soms zo verslavend kan zijn. In ’Deutsche Liebe’ horen we ook de dames Venus en Plastique meezingen. Zo is Der Kalte Krieg alweer voorbij voor je er erg in hebt en is de plaat ondanks een paar missers zeker het aanhoren waard. Het is vooral een stukje vermaak, en daar wordt muziek uiteindelijk wel voor gemaakt.
Recensent:Jan Didden Artiest:Welle:Erdball Label:SPV
Cover Bush - The Sea of Memories

Bush - The Sea of MemoriesHet heeft even mogen duren, maar de Britse rockband Bush is terug. U kent...

Cover Lori Lieberman - Bend Like Steel

Lori Lieberman - Bend Like Steel De naam Lori Lieberman zal niet meteen bij iedereen een belletje doen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT