RECENSIE: The Apartments - Drift

the Apartments - drift
recensie cijfer 2011-02-06 The Apartments is een Australische indie-band die opgericht werd in 1978. De constante factor in de band is Peter Milton Walsh die zingt en gitaar. Een jaar na het oprichten van de band, werd deze ook weer opgebroken. In 1984 richtte Walsh de groep opnieuw op en kreeg voet aan de grond in Europa. In 1988 brak de band weer op, om in 1992 weer heropgericht te worden. In dat jaar verscheen Drift. Dit album werd in een relatief kleine opgave uitgebracht en is al enige tijd uitverkocht. Om deze reden betalen fans al jaren woekerprijzen voor een origineel exemplaar van dit album. Gelukkig is er besloten om 18 jaar na dato het album opnieuw uit te brengen.

Op Drift staan namelijk veel mooie nummers. Het ingetogen, door viool ondersteunde gitaarnummer 'Mad Cow' heeft een melancholische, maar toch melodieuze sfeer over zich. Door de wat zwaarder aangezette basgitaar en drums hoor je enkele grunge invloeden door de singer-songwriter muziek. Ook shoegaze is te horen op dit album: ‘All His Stupid Friends’ is een mooi, maar eveneens ingetogen nummer. Toch staan er ook rustige, vrolijkere nummers met een hoog meezing gehalte op drift. Zo is het ‘On Every Corner’ een vrolijk en eenvoudig nummer met een catchy refrein. Soms denk je tijdens het beluisteren van deze cd dat er eigenlijk weinig te horen is wat deze cd gedateerd maakt. Het wild gespeelde, desolate ‘What’s Left of Your Nerve’ beëindigt het sterke album. De muziekmaatschappij heeft besloten om het album echter uit te breiden met drie demo’s uit 1986. De kwaliteit van de opnames (8 tracks cassette), maakt toch dat je wanneer je de cd opzet voor het album Drift, de muziek aan het eind van nummer 10 uit moet zetten. Want de demo’s waarop zelfs een soort geluidsswing die zo karakteristiek is voor cassettebandjes, is namelijk voornamelijk voor de grote fan. Ook is te horen dat ‘On Every Corner’ tussen 1986 en 1992 van walking-bass nummer overging naar een soepeler popliedje.

Op drift staan genoeg nummers waar je blij van kan worden, maar ook nummers waar je verdrietig van kan worden. Het album is ondanks de leeftijd niet oud geworden en klinkt prima. Hoewel de groep niet bijzonder bekend is, is dit album waarschijnlijk een goede instapper. Ook is het fijn voor de fan dat het album weer te verkrijgen is.
Recensent:Erik Oudman Artiest:The Apartments Label:Talitres Records
Daniel Martin Moore  In The Cool Of The Days

Daniel Martin Moore - In the Cool of the Day Daniel Martin Moore is een zanger en songwriter uit Cold Spring, Kentucky....

(please) don't blame mexico - concorde

(Please) Don't Blame Mexico - Concorde Het uit Frankrijk afkomstige (Please) Don’t Blame Mexico gaf eerder twee...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT