RECENSIE: In Memoriam - Comeback To Life

In Memoriam – Comeback To Life
recensie cijfer 2010-07-07 Indonesië is niet direct het eerste land dat je met metal zou associëren. Ondanks dat het een groot land betreft met veel inwoners, zijn bekende metalbands op de vingers van één hand te tellen. Positieve uitzondering is In Memoriam, een band uit Jakarta. Het vijftal heeft onmiskenbaar westerse bands als voorbeeld gebruikt, maar heeft daar een eigenzinnig geluid van gesmeed. Comeback To Life is het tweede album van de Aziatische groep.

Het is niet makkelijk om de stijl van de band in een hokje te plaatsen. De muziek bevat behoorlijk wat theatrale en horror elementen, waarbij het circus als voorbeeld lijkt te hebben gediend. De clown op de cover zegt wat dat betreft genoeg. Het intro doet denken aan jazz uit de jaren veertig, waarna het invallende titelnummer hevig door Faith No More geïnspireerd blijkt te zijn. Verder zijn er veel thrash elementen maar ook gothic invloeden in de muziek te vinden. In sommige stukken gaat de band de kant van Death Angel op, en zijn er raakvlakken met Dark Millennium, een Duitse metalband uit de jaren negentig. Zelfs Pain Of Salvation is als invloed op te voeren.

De zang van frontman Didi is behoorlijk afwisselend. Hij gebruikt zijn grunt, normale stem en gesproken stukken door elkaar. Het vrij overheersende, beklemmende toetsengeluid geeft de muziek op het album een wat sinistere sfeer. De theatrale elementen die het hele album domineren vinden het hoogtepunt in ‘Land Of The Living Dead’, wat klinkt als een wals waarbij de afwisseling met de catchy koortjes het nummer nogal afwijkend maken. Om nog maar eens aan te geven hoe afwisselend de muziek is moet je ‘Year Of Griefs’ maar eens beluisteren, waarin gothic achtige stukken ineens worden onderbroken door een stukje gitaar dat zo van The Red Hot Chili Peppers had kunnen zijn. Behalve een aantal neurotisch aandoende nummers zijn er ook nog een paar lekker toegankelijke songs te vinden. Het ingehouden ‘God Putrid Gift’ doet overigens meer aan Muse denken dan aan metal. De agressieve grunt en de spaarzame operazang in ‘Between The Races’ zorgt dat de band enigszins de Orphanage kant opgaat.

Comeback To Life laat horen dat ook in het verre oosten talent voldoende aanwezig is. Het probleem is dat dit soort bands in onze regio amper gepromoot worden. Om aan een album van In Memoriam te komen moet je behoorlijk wat moeite doen. Maar als je eens wat anders wilt horen dan de bekende hap is dit afwisselende album zeker een aanrader.
Recensent:Jan Didden Artiest:In Memoriam Label:Century Media
The Chemical Brothers – Further

The Chemical Brothers - FurtherHet zevende album van The Chemical Brothers is in nogal wat opzichten...

Drake – Thank Me Later

Drake - Thank Me Later Na een paar goeie mixtapes en een contract bij Lil Wayne’s platenmaatschappij...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT