VERSLAG: Scorpions - 11/06 - Ziggo Dome

Podiuminfo was aanwezig bij Scorpions in Ziggo Dome voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 15 foto's.

Bekijk de Scorpions - 11/06 - Ziggo Dome foto's

VERSLAG: Thomas Spiekerman  

Scorpions 11/6 Ziggo Dome

Mooie tijden voor hardrockliefhebbers, onlangs was AC/DC nog in de tegenover liggende Arena en dinsdag 11 juni staan wederom grote namen in Amsterdam, deze keer betreft het de Ziggo Dome.

Het verhaal van Extreme blijft toch vooral dat in de jaren 90 mensen die blind de cd gekocht hadden op basis van de single More Than Words met verbazing en trillende tromvliezen teruggingen naar de platenzaak. Of ze 'm nog konden ruilen? Die ballad is namelijk een zeldzame ingetogen uitzondering op de normaliter stevige portie gitaargeweld van Extreme.

Nou die kant laat de band meteen ook merken in Amsterdam, want hard en technisch virtuoos is het van seconde 1. Soms doet de band een stukje Queen (We Will Rock You) tussendoor om het nog wat observerende publiek iets meer bij de show te betrekken. Het gitaargeweld is niet alleen elektrisch ook de akoestische gitaar wordt behoorlijk gegeseld en veel mensen filmen het spektakel met de telefoon. Het meest wordt toch
gereageerd op het megabekende 'More Than Words' en die kraker wordt overigens nog met alle mogelijke passie en spelplezier vertolkt, geen spoortje van verveling bij de muzikanten wat te prijzen valt na zovele malen gespeeld te hebben.

Sowieso goede vocalen, hardrock vergt veel van de stembanden maar Extreme is nog altijd vitaal en conditioneel ook zeer in vorm wat de show door de vele bewegingen van rennende bandleden leuk maakt om te bekijken. Een eervolle vermelding ook voor een fantastische drummer, die met zijn excentrieke voorkomen wat op 1 van de boeven uit Home Alone lijkt maar een puike donderende sessie op de drums afgeeft die het technisch al zeer hoge niveau van het gitaarwerk naar een bovencategorie tilt. Het enige kritiekpuntje is dat de band in hun stevige songs net dat beetje hitgevoeligheid mist, de nummers klinken heerlijk, de energie is immens maar geen van de nummers blijft dermate hangen als bijvoorbeeld een The Trooper (Iron Maiden) Welcome To The Jungle (Guns N Roses) of Rock You Like A Hurricane van de hierna te betreden act op het podium: Scorpions.

Met veel gejuich van een zeer divers en ook jong publiek komen de heren van Scorpions even later op de planken. Een visueel spektakel maar afwisselende, haarscherpe video animaties draait op de achtergrond en close-ups van de bandleden op de zij-schermen. De zang klinkt exact als op het album en dat is natuurlijk waanzinnig knap. Wel is de Scorpions frontman een stuk fragieler in zijn présence, hij beweegt summier maar staat met een grote glimlach en af en toe een vuist in de lucht te genieten van zijn optreden.

De start is behoorlijk stevig en zelfs wat massief, in de zin dat er weinig ruimte is om de oren even tot rust te laten komen en er zit een moordend tempo in. Elke seconde van het optreden wordt effectief benut met hardrock geluid. En dat is waar de mensen zichtbaar van smullen. Sommige fans verschijnen even op beeld en zwaaien vrolijk richting camera of kussen hun geliefde. Het is een vertederend beeld, maar het geeft ook de warmte van de muziek weer.

Scorpions is vrij romantische hardrock, met enerzijds ook de stoere sound die motorrijders waarderen maar het wordt nergens te platvloers of duister zoals bij sommige metalbands. De entertainment waarde is hoog en de band heeft dat ook werk gemaakt van grappige effecten in het thema Las Vegas, waar bij een jackpot valt maar niet eerst zonder een knipoog naar Motorhead te maken.

De hits zijn rijk aanwezig met Send Me An Angel, Wind Of Change en Still Loving You. Maar wat echt knap is aan Scorpions dat in tegenstelling tot Extreme zij wel een knetter-hitgevoelige sound hebben in hun hardere werk waardoor Rock You Like A Hurricane de zaal heerlijk opzweept en meeneemt maar ook nog in je geheugen gegrift blijft. Daar staat tegenover dat Extreme iets boeiender was om naar te kijken qua beweeglijkheid en interactie maar beide bands bieden zeker door de geweldige videoschermen bij Scorpions een waar rockspektakel aan. Dat smaakt naar meer. Vele mensen die hierbij aanwezig waren zullen ongetwijfeld beide bands nog eens op herhaling aan het werk zien.

FOTOGRAFIE: Maarten Ederveen  

12
Extreme foto Scorpions - 11/06 - Ziggo Dome Extreme foto Scorpions - 11/06 - Ziggo Dome Extreme foto Scorpions - 11/06 - Ziggo Dome Extreme foto Scorpions - 11/06 - Ziggo Dome Scorpions foto Scorpions - 11/06 - Ziggo Dome Scorpions foto Scorpions - 11/06 - Ziggo Dome Scorpions foto Scorpions - 11/06 - Ziggo Dome Scorpions foto Scorpions - 11/06 - Ziggo Dome Scorpions foto Scorpions - 11/06 - Ziggo Dome Scorpions foto Scorpions - 11/06 - Ziggo Dome Scorpions foto Scorpions - 11/06 - Ziggo Dome Scorpions foto Scorpions - 11/06 - Ziggo Dome
 
12
 

THE RUINS OF BEVERAST - 12/06 - EFFENAARDe Eindhovense Effenaar opent vanavond zijn deuren naar de diepste krochten...

GUUS MEEUWIS - GROOTS MET EEN ZACHTE G - 14/06 -... Na zeventien edities is Guus Meeuwis begonnen aan de laatste reeks Groots met...