VERSLAG: Chef's Special - 12-03-2022

VERSLAG: Anjelica Hollen  

Chef'Special - De Oosterpoort, Groningen - 11 maart 2022

Eén ding is zeker: een optreden van Chef’Special betekent gegarandeerd een feestje. En met de laatste corona-maatregelen nog vers in het geheugen, lijkt dat vanavond in de Oosterpoort alleen maar meer te gelden. Al voor aanvang van de show voel je het overal om je heen: het publiek heeft er zin in. De afgelopen twee jaar lijken tegelijkertijd wel en niet te hebben plaatsgevonden. Er is een soort spanning voelbaar in de zaal die verklapt dat iedereen die vanavond aanwezig is twee jaar lang op het puntje van de stoel heeft gewacht op dit moment.
Om stipt 21:00 betreden de Haarlemmers het podium, ook zij zaten al twee jaar klaar en willen het duidelijk geen moment langer uitstellen. De opener van de avond is 'Someone Else’s Love', van het meest recente album Unfold. Een perfecte manier om te beginnen, blijkt: het publiek zingt, danst en blijft dansen als publiekslieveling 'Because I Love You' volgt. Na het eerste handjevol nummers spreekt zanger Joshua de zaal toe. Hij verklapt moe maar blij te zijn. Moe omdat hij een paar dagen geleden papa is geworden, blij om met ons in Groningen te zijn. De toon voor de avond is gezet en er volgt een setlist zoals je die van Chef’Special gewend bent. De perfecte balans tussen uptempo en mellow. Maar vanavond toch nèt iets meer dansnummers. Iedereen heeft immers een eigen feestje te vieren.
Wanneer de avond ten einde loopt is de Oosterpoort getuige van een bijzonder moment. Nietsvermoedend begint de band aan ‘In Your Arms’, maar al na een paar regels wordt Joshua overvallen door zijn eigen emoties. De tranen komen na de zin: "but when you sang to help us sleep and one day I will sing those songs, sing ‘em til they sleep just like you sang to me". Het publiek lijkt de lading onmiddellijk te begrijpen en neemt het refrein over. Joshua schreef het nummer voor zijn overleden vader en nu hij zelf net vader is geworden heeft het nummer een hele nieuwe lading erbij.
Gitarist Guido Joseph, die zelf ook net een baby heeft gekregen, gaat naast Joshua op het podium zitten en samen met de Oosterpoort brengen ze het nummer tot een emotioneel einde. Joshua geeft het moment een luchtige draai als hij bekent dat hij het ook niet aan zag komen. ‘Geen moment over nagedacht, dan had ik me misschien even kunnen voorbereiden." Tegen die tijd vloeien de tranen niet alleen bij de zanger. Mensen zijn geëmotioneerd door de emoties op het podium, maar het overkoepelende gevoel blijft ook: we hebben dit twee jaar lang moeten missen.
Gelukkig heeft de band ook nog een troef achter de hand die perfect bij dàt gevoel past, in de vorm van ‘Carnivore’. In al z’n bombast en chaos de perfecte afsluiter van de avond. Het publiek verlaat de zaal moe, maar blij. Het vertrouwde euforische gevoel overheerst, bezwete haren in de nek. Om je heen hoor je het overal: ‘dit gaan we heel snel nog een keer doen’, en gelukkig kan dat ook.

 

BEBEL GILBERTO - 13/03 - PARADISOBraziliaanse (bossanova) zangeres en songwriter Bebel Gilberto startte haar...

FRANK BOEIJEN 11-03 STADSGEHOORZAAL KAMPEN De theatertour van Frank Boeijen is weer in beweging. 2,5 uur lang weet...