VERSLAG: Fieldlab concert André Hazes - 07/03 - Ziggo Dome

Podiuminfo was aanwezig bij Fieldlab - Andre Hazes Jr. in Ziggo Dome voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 35 foto's.

Bekijk de Fieldlab concert André Hazes - 07/03 - Ziggo Dome foto's

VERSLAG: Irwan Notosoetarso  

Fieldlab concert André Hazes - 07/03 - Ziggo Dome

Eindelijk weer live-muziek! Podiuminfo is in de Ziggo Dome aanwezig bij het concert van André Hazes dat in het kader van de Fieldlab evenementen georganiseerd wordt. Vandaag wordt er onderzoek gedaan naar het veilig organiseren van muziekevenementen in tijden van corona.

Fieldlab Evenementen is een gezamenlijk initiatief van Eventplatform, Alliantie van Evenementenbouwers en ClickNL. Samen willen ze onderzoeken hoe er in tijden van corona veilige en verantwoorde evenementen gehouden kunnen worden. Natuurlijk met als uiteindelijke doel: ‘Back to live’. Hiervoor zijn vier evenementen in de stijgers gezet waarbij bezoekers onder voorwaarden van de partij kunnen zijn. Al eerder berichtten wij dat hier heel veel animo voor was. Maar liefst dik 160.000 geïnteresseerden hadden zich opgegeven.

Wij zijn bij het tweede evenement ‘Back to live concert’ in de Ziggo Dome. De line-up bestaat uit Phil Bee, Sophie Straat, André Hazes en special guest Peter Pannekoek, maar daarover later meer.

Om bij het concert aanwezig te zijn moest iedere bezoeker, crewlid en dus ook de pers voorafgaand aan het evenement een PCR test ondergaan bij één van de vier speciale teststraten in Amsterdam, Eindhoven, Maarssen of Rotterdam. De test mocht niet ouder zijn dan 48 uur bij aanvang van het evenement. Uiteraard werd in de teststraat de identiteit van de deelnemer gecontroleerd. De uitslag van de test werd per email toegestuurd en indien die negatief was, kon men naar het evenement met medebrenging van de uitslag. Na minimaal vijf dagen na evenement dient een tweede PCR test afgenomen te worden. Voor mazzelaars die ook een kaart hebben weten te scoren voor één van de festivals in Biddinghuizen, geldt de pre-test voor het festival ook als tweede test voor de evenementen in de Ziggo Dome.

Voorafgaand aan de reis naar de Ziggo Dome moesten de bezoekers vijf gezondheidsvragen beantwoorden, iets wat wij al kenden van voor de laatste lock-down. Bij binnenkomst in de Ziggo Dome werd de testuitslag en de identiteit van de bezoeker gecontroleerd. Ook werd de temperatuur gemeten of werd men uitgenodigd werd voor een sneltest in AFAS Live. Wanneer alles in orde werd bevonden, kregen de bezoekers een tag om waarmee data verzameld kon worden over de bewegingen van het publiek. Dat dit alles een tijdrovende klus is, bleek wel toen wij een uur voor aanvang van de show bij de Ziggo Dome aankwamen. Voor iedere bubbelingang stond een lange rij waarin overigens onderling keurig 1,5 m. afstand gehouden werd.

Maximaal 1300 bezoekers werden toegelaten en hiervoor was de zaal verdeeld in zes ‘bubbels’. Vier daarvan met staanplaatsen op de zaalvloer waarvan 1 met stippen waar van het publiek verwacht werd op te blijven staan. Verder nog twee bubbels met elk 250 zitplaatsen op de 1e ring. Iedere ‘bubbel’ had zijn eigen bar en toiletten, waardoor mensen uit verschillende bubbels niet met elkaar in contact hoefden te komen.

Nadat presentator Waldo Volmer nogmaals alle regels voor alle bubbels uitgelegd had, besteeg bluesband Phil Bee het podium. Het was duidelijk te merken dat het publiek hunkerde naar livemuziek want direct bij de eerste intro zat de sfeer er gelijk goed in. Ook de band en zanger Phillippe Bastiaans genoten maximaal en sloten de set af met de cover ‘With A Little Help From My Friends’ van Joe Cocker.

De feestvreugde werd nog meer vergroot door cabaretier Peter Pannekoek, die in zijn korte optreden natuurlijk de pandemie als thema had. Hij trapte af door de zorgverleners op de hak te nemen en vroeg wie van de aanwezigen werkzaam was in de zorg. Nadat een aantal mensen hun hand hadden opgestoken reageerde Pannekoek met: “Ik dacht dat jullie zo druk waren. Hoe kunnen jullie nou hier zijn?’ Gaandeweg passeerden zo’n beetje alle onderwerpen van de pandemie, waarbij ook Dr. Lange Frans het moest ontgelden.

Sophie Straat beleefde haar eerste optreden voor publiek. Oké, ze stond ook op ESNS eerder dit jaar, maar dat was een live-streamconcert. Sophie Schwartz zingt smartlappen in plat Amsterdams, die eigenlijk protestliederen zijn. Het klinkt grappig, maar de teksten liegen er niet om. Wij hoopten dat zij zou openen met ‘De Pijp’ en onze gebeden werden verhoord. De song beschrijft hoe de Amsterdamse volksbuurt veranderd is in een yuppenwijk waar zij zich niet meer thuis voelt. Ondanks de serieuze boodschap in de songteksten zijn de commentaren tussendoor heerlijk luchtig. Zo laat Sophie tussen neus en lippen door even weten dat de songs van haar album in Den Haag geschreven zijn en noemt het publiek ‘The best ever’.

Na een korte onderbreking vult het gehele podium zich met de AH6 (André Hazes band). Na een opzwepende intro komt Hazes jr. springend op en geeft gelijk vol gas. Zijn grootste hits passeren de revue en natuurlijk ontbreken o.a. ‘De Vlieger’ en “Een Beetje Verliefd’ van zijn vader niet. Net over de helft van de show roept hij iedereen op om zich ook voor de tweede keer te laten testen, zodat we in juli / augustus weer lekker naar concerten kunnen. André heeft zelf ook duidelijk het contact met het publiek gemist. Hij vindt het spijtig dat er geen trap is om het podium af te dalen. Hij lost het op door er eenvoudigweg af te springen en loopt tussen de ‘bubbels’ door waarbij hij het publiek motiveert om vooral mee te zingen, al is dat echt niet nodig. Al met al een solide optreden met echt een goede band.

Na afloop spreken we buiten een paar bezoekers die helemaal lyrisch zijn, maar een enkeling is toch ook verdrietig. Natuurlijk zijn ze blij dat dat ze een kaartje hebben weten te scoren en hebben echt een te gekke avond beleefd. Aan de andere kant dempt de onzekerheid wanneer ze weer kunnen toch heel even de stemming. Een positieveling laat zich door zijn vriendin niet uit het veld slaan en laat weten dat hij weer vol energie zit en met een grijns van oor tot oor neemt hij zijn verkering mee...

FOTOGRAFIE: Irwan Notosoetarso  

123
 foto Fieldlab concert André Hazes - 07/03 - Ziggo Dome  foto Fieldlab concert André Hazes - 07/03 - Ziggo Dome  foto Fieldlab concert André Hazes - 07/03 - Ziggo Dome  foto Fieldlab concert André Hazes - 07/03 - Ziggo Dome  foto Fieldlab concert André Hazes - 07/03 - Ziggo Dome  foto Fieldlab concert André Hazes - 07/03 - Ziggo Dome  foto Fieldlab concert André Hazes - 07/03 - Ziggo Dome  foto Fieldlab concert André Hazes - 07/03 - Ziggo Dome  foto Fieldlab concert André Hazes - 07/03 - Ziggo Dome  foto Fieldlab concert André Hazes - 07/03 - Ziggo Dome Andre Hazes Jr. foto Fieldlab concert André Hazes - 07/03 - Ziggo Dome Andre Hazes Jr. foto Fieldlab concert André Hazes - 07/03 - Ziggo Dome
 
123
 

DUA LIPA - 27/11 - STUDIO 2054 LIVESTREAM Al weken gaat het over het Studio 2054 livestreamconcert van Dua Lipa. De...