VERSLAG: Taake - 06/10 - 013

VERSLAG: Stefan Zegerius  

Taake - 06/10 - 013

Vanavond staat er in de Tilburgse 013 weer een lekkere obscure black metal avond op het programma. Er wordt straks afgesloten door een van de grotere jongens uit de Noorse scene. Echter mogen eerst de drie support acts hun opwachting gaan maken.

Het Zweedse Orkan bijt het spits af. De intro waaronder de band het podium betreedt zorgt direct voor de donkere sfeer waarvoor je naar deze shows komt. Na het intro neemt de band het sfeertje geleidelijk aan over. De pikzwarte metal wordt hier en daar afgewisseld met wat toegankelijkere passages neigend naar heavy metal. Het openingsnummer klinkt daardoor origineel. Echter niet altijd even pakkend. Vanaf het opvolgende nummer groeit Orkan in de show en wordt het beter en beter. De heren doen hun naam eer aan. De orkaan van geluid die de band brengt blijkt een goeie opener. Ze hadden wel een vollere zaal verdiend.

One Tail One Head is tevens een Noorse band uit hetzelfde genre. Op het moment van spelen in de zaal al een stuk voller en deze band krijgt het publiek dan ook wat makkelijker mee. De tempowisselingen vallen zeer goed in zaal. Donkere en knetterharde passages worden knap afgewisseld met groovy riffs. Dit pakt best goed uit, al vielen er na verloop van tijd wel wat gapers te spotten. Het is soms ook wat langdradig, maar al met al speelt One Tail One Head een prima show.

De twee-kopppige band Bölzer mag aantreden als laatste voorprogramma van de avond. Uiteindelijk blijkt de band muzikaal gezien het absolute hoogtepunt. Drums, vocalen en een 12-snarige gitaar zijn de enige ingrediënten voor dit fantastische geluid. De sound is origineel. De show is strak en meeslepend. Met name de titeltrack van het debuutalbum Hero wordt zeer indrukwekkend gebracht. Wanneer de eerstvolgende kans voorbij komt om Bölzer live aan het werkt te zien, pak deze. Het is briljant.

Taake is opgericht in 1993. Een tijd waarin black metal bands uit Noorwegen geregeld in opspraak kwamen vanwege verscheidene incidenten met racisme en antichristen haat. In de loop der jaren heeft Taake ook nogal eens onhandige beslissingen gemaakt. Sinds zanger Hoest er ooit bij een show voor koos om een swastika op zijn borst te schilderen zijn er verschillende zalen die de band niet meer boeken. Vanavond beoordelen we echter puur en alleen de muziek. De extreem vrolijke melodie als intro is compleet onverwachts. Wat volgt is een muur van geluid in vorm van old school Noorse black metal, Het geluid staat goed, maar wel knetterhard afgesteld. Wie er vanavond geen oordopjes draagt gaat een stille komende 3 dagen tegemoet.

De band speelt verder een vrijwel vlekkeloze set. Ze doen simpelweg wat ze moeten doen en wat ze altijd doen. Recht toe, recht aan black metal spelen. Dat is ook duidelijk waar het publiek voor komt. Hoest weet het publiek goed mee te nemen en ook moet gezegd worden, hij is bijzonder goed bij stem. Bij ‘Fra Vadested til Vaandesmed’ gaan de handen voor het eerst in de lucht. Daarna volgt een gevarieerde setlist met als afsluiters de klassiekers ‘Doedskvad’ en ‘Nattestid’.

Taake speelt vanavond een goeie set waar iedereen tevreden mee zal zijn. Toch mag Bölzer zich vanavond de beste act van de avond kronen. Deze avond was voor elke black metal fan een plezier om bij te zijn.

 
festival logo

HER MAJESTY - 07/10 - PARADISOHer Majesty sloot hun clubtour van the best of Crosby, Stills, Nash & Young...

festival logo

NAAZ - 05/10 - PARADISO Een jaar geleden stond Naaz nog in Bitterzoet, vanavond zette ze Paradiso op...