VERSLAG: Nine Inch Nails - 27/6 - Afas Live

Podiuminfo was aanwezig bij Nine Inch Nails in AFAS Live voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 5 foto's.

Bekijk de Nine Inch Nails - 27/6 - Afas Live foto's

VERSLAG: Wouter Braaksma  

Nine Inch Nails - 27/6 - Afas Live

Met hun nieuwe EP ‘Bad Witch’ pas een paar dagen oud, komt Nine Inch Nails weer eens naar Amsterdam. Bandleider Trent Reznor, ondertussen 53 jaar oud, weet zich nog net zo op te fokken als negen jaar geleden toen ik hem voor het eerst zag. (in dezelfde zaal) Zijn beide handen heeft hij op kenmerkende wijze dicht geknepen rond de microfoon, zijn spierballen strak gespannen. Ondanks dat hij klein van stuk is, heeft hij het voorkomen van een schuimbekkende pitbull die de zaal aan flarden wil scheuren.

‘The Great Destroyer’ is een goed voorbeeld dat het tien jaar oude werk goed aansluit bij de trilogie aan EP’s die de afgelopen twee jaar zijn uitgekomen. De break halverwege het nummer komt niet zo rauw op je dak zoals het op plaat wel klinkt. Maar wordt gestaag opgeschroefd tot een haperende explosie.

Het middenstuk van het optreden is er voor de doorgewinterde Nine Inch Nails fan waarbij ‘Reptile’ en ‘The Day The World Went Away’ niet de makkelijkst te behappen nummers zijn.

Als vijfkoppige band hebben de heren er met de lichttechnicus er een extra lid bij. Wat hij voor elkaar krijgt is oogstrelend. Ieder nummer heeft een eigen lichtsetting en sfeer, apart afgestemd op dat specifieke nummer. Persoonlijk hoogtepunt is tijdens ‘A Copy Of’, waarbij op het viezige witte doek achter de band de silhouetten als stroboscoop effecten dansen op de maat.

De ontknoping bevat drie decennia Nine Inch Nails, gebracht op een dampende club wijze uit een Blade scene waar het bloed van het plafond afdruipt. Achtereen volgen ‘Came Back Haunted’, ‘Only’, ‘The Hand That Feeds’ en ‘Head Like A Hole’ waarin de pit is ingeruild voor een springende mensen massa.

Wat opvalt is de elektrische fase waar de band zich nu in lijkt te begeven, ondanks dat scheurende gitaar niet geschuwd worden. Hierdoor valt het meer akoestische ‘Hurt’ als toegift uit de toon en voelt dan ook meer als een verplicht nummertje. De set eindigt hierna onverwacht, net zo stormachtig als hoe ze aftrapte begin van de vanavond. Hopelijk zorgt de productiviteit van de EP’s ervoor dat Nine Inch Nails vaker bij ons in de buurt is te bewonderen, want van slijtage is totaal geen sprake.

FOTOGRAFIE: Joyce van Doorn  

Nine Inch Nails foto Nine Inch Nails - 27/6 - Afas Live Nine Inch Nails foto Nine Inch Nails - 27/6 - Afas Live Nine Inch Nails foto Nine Inch Nails - 27/6 - Afas Live Nine Inch Nails foto Nine Inch Nails - 27/6 - Afas Live Nine Inch Nails foto Nine Inch Nails - 27/6 - Afas Live
 
 

CHRONIXX - 29/06 - PARADISOReggaehype Chronixx staat voor het tweede jaar op rij in de grote zaal van...

LIMP BIZKIT - 26/06 - AFAS LIVE Vanavond stond Limp Bizkit in een uitverkochte AFAS Live. Podiuminfo was...